Общество

Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, призовават от АПИ

Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) призовава водачите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, съобщават от пресцентъра на агенцията.

Прогнозата на метеоролозите е за понижаване на температурите, а със застудяването по-късно през деня в много райони от Северна България и високите котловинни полета на Западна дъждът ще преминава в сняг. В областите Добрич, Разград, Силистра и Шумен има условия за заледявания.

Областните пътни управления следят прогнозите на синоптиците по райони и заедно с пътноподдържащите фирми предприемат необходимите действия. Превантивно настилките се обработват с химически вещества, сол и пясък, за да се намалят предпоставките за заледявания и хлъзгавост при понижамане на температурите, допълват от АПИ.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да бъдат затворени отделни участъци за почистване на трасето, посочват още от пътната агенция.

В участъците, където се налага заради силен вятър, снегонавявания или слаба видимост, е възможно трафикът да бъде ограничен  временно до подобряване на метеорологичните условия и осигуряване безопасността на пътуването.

При необходимост е възможно временно да бъде ограничено вижението на тежкотоварни камиони в определени участъци, за да може снегорините да почистят трасето, за да предотвратят задръствания и блокиране на движението.

Шофьорите трябва да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегопочистващите машини, напомнят от АПИ.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви жълт код за поледици в областите Добрич, Разград, Силистра и Шумен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *