Горещи новиниОбщество

Държавата поряза кандидати за саниране на блок в Горна Оряховица с отказ за финансиране

Според Николай Николов, председател на сдружение на собствениците “Дружба 7-10“ вероятно става въпрос за техническа грешка, допусната от МРРБ

Живущите в един от най-големите блокове в община Горна Оряховица, които са кандидатствали за безплатно саниране, финансирано отт европейските фондове, твърдят, че неоснователно са включени в списъка с неодобрените сгради. Николай Николов, председател на сдружение на собствениците “Дружба 7-10“ алармира, че вероятно става въпрос за техническа грешка, допусната от МРРБ.

Той и съкооператорите му са категорични, че тя трябва да бъде навременно отстранена.

“Както много сдружения и нашето кандидатства по програмата за саниране. Направихме всичко необходимо, за да отговорим на изискванията, които ни бяха поставили от Община Горна Оряховица, респективно от МРРБ през системата ИСУН. След като подготвихме всички документи, започна голямото чакане, което по принцип трябваше през месец септември да приключи, но уви не беше така, а резултатите излязоха на 22 декември. Изненадата дойде с тях – за нашето сдружение резултатът бе направо нечуван, цели 90 точки, което ни вкарва в списъка с крайните резерви, а предварително изчислените от нас точки са – 130“, сподели Николай Николов.

Той уточни, че хората сами са си сметнали предварително резултата по таблица, която им е предоставена от контролния орган.

През тази седмица живущите в блок “Дружба“ са получили и неофициална извадка от системата ИСУН, предоставена им от Община Горна Оряховица, от която според тях е ясно, че има техническа грешка.

“В обяснението на точки 1 и 3 пише, че трябва да имаме максимален брой точки и по двете позиции, а са ни дадени по 10 точки. Искам да подчертая, че блокът ни е един от най-големите в община Горна Оряховица с цели 11 425 м2 -трети по големина, което е един от основните критерии. Да не говорим, че най-големия блок “Дружба 1-6“също не е одобрен, а техните точки би трябвало да са 140, а са им дадени 115“, изтъква Николай Николов.

Той е изпратил възражение до МРРБ в законовия срок. Сезирал е омбудсмана на Република България, но отговор и от двете институции все още няма. Домоуправителят казва още, че отпуснатите за саниране в община Горна Оряховица пари са в размер на 30 млн. лв., а одобрените блокове са за около 20 млн. лв.

Следващата стъпка, която Николай Николов и неговите съседи ще предприемат, е да се свържат с адвокат и да потърсят правата си по законовия за това ред.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *