Водещи новиниГорна ОряховицаОбщество

За втори път обсъждаха как да махнат тежкия трафик от Горна Оряховица и не се разбраха

Втора работна среща по процедурата за извеждане на тежкотоварния трафик от ул. „Родопи“ в Горна Оряховица се проведе в Областна администрация – Велико Търново

Тя бе водена от заместник областния управител Валентин Михайлов,

а темата коментираха кметовете на Горна Оряховица и Лясковец Николай Рашков и Васил Христов, заместниците им в съответните ресори инж. Анелия Христова и инж. Росица Господинова, директорът на Областно пътно управление Венцислав Ангелов, директорът на ОД МВР старши комисар Димитър Машов, началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Радостин Върбанов и инспектор Георги Игнатов от „Пътна полиция“. Дискусията бе продължение на разговорите от миналата седмица, когато областният управител Ивайло Здравков посети на място и по сигнал на граждани конфликтния участък в железничарския град.

Първоначалната позиция на кметството в Горна Оряховица била трафикът от злополучната улица „Родопи” да бъде изведен частично по четвъртокласния общински път на Лясковец, който свързва републиканския път за гр. Елена и третокласния път Долна Оряховица – Драганово – Попово.

На срещата обаче станало ясно, че точно този четвъртокласен път е одобрен за финансиране от Републиканския бюджет за 2024 г., предстои да бъде затворен за ремонт и Община Горна Оряховица е длъжна да се съобрази с това. Другата неблагоприятна за горнооряховчани новина, която научили управляващите на града, е, че предвижданията за този път са само за частичен ремонт, но не и за разширяване и повишаване на носимоспособността. С други думи, 20-тонните камиони няма да могат да минават оттам и след ремонта му.

Изнесените факти на практика внесли напълно нов момент в темите, по които кметът и зам.-кметът на Горна Оряховица искали да разговарят с присъстващите представители на институциите и местната власт в Лясковец.

Според кмета Николай Рашков е нужно кардинално решение за изнасяне на трафика от градовете Горна Оряховица и Лясковец и то е строеж на обходни пътища.

„Нашето мнение с инж. Христова е, че двете общини със съдействието на областния управител трябва да искаме държавно финансиране за такъв вид обходен път. Така освен да освободим градовете ще можем да имаме връзка с магистралите Русе – Велико Търново и „Хемус“. Това не е във финансовите възможности на двете общини без помощта на държавата. Предстои нова работна среща, на която да говорим по-детайлно. Освен това ние трябва да се запознаем с проекта на Лясковец за предстоящия ремонт и най-вече – с предвижданата организация на движение, за да преценяваме къде ще се пренасочва трафикът, когато те си затворят пътя”, смята кметът на Горна Оряховица.

На втората работна среща станало ясно още, че пътен възел „Честово”, който е държавна собственост, е предвиден за ремонт.

Планира се преасфалтиране на целия третокласен път от разклона за село Стрелец, преасфалтиране на целия участък, включително ул. „Свети княз Борис I“ до ПГЛПИ „Атанас Буров”. Но не се предвижда реконструкция и доизграждане на този пътен възел, който така и не е бил завършен навремето. При него липсва едната дъга – към Горна Оряховица, и също не е в състояние да поеме тежките камиони.

На следващата среща през тази седмица Николай Рашков ще предложи областният управител, като представляващ държавата, заедно с Областно пътно управление да поиска реконструкция на този пътен възел.

One thought on “За втори път обсъждаха как да махнат тежкия трафик от Горна Оряховица и не се разбраха

  • В КВАРТАЛ ЗОНА Б НА В. ТЪРНОВО ВЪЗДУХЪТ Е УЖАСНО ЗАМЪРСЕН, ОТ СНОЩИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДИША ТАМ!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *