Водещи новиниЗдраве

Букет от вируси във Великотърновско, върлува грип тип А и Б

ПРОДЪЛЖАВА ДА РАСТЕ ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ ГРИП В ОБЛАСТТА

Лабораторно доказана е циркулацията на грипни вируси от тип А и Б във Великотърновско на база изследване респираторни проби от местни пациенти в Националния център по заразни и паразитни болести. Данните показват, че болните от грип и остри респираторни заболявания в региона възлизат на 151,82 на 10 000 души за периода от 8 до 14 януари. Само седмица по-рано този показател е бил 118,08 на 10 000 души.

От Регионалната здравна инспекция алармират, че предвид покачването на регистрираните случаи на грип от особено значение е рутинното прилагане на стандартните предпазни мерки за профилактика и контрол на вътреболничните инфекции – хигиена на ръцете, ползване на лични предпазни средства и дезинфектанти от персонала в лечебните заведения, както и предпазни мерки от страна на пациентите. От изключителна важност е редовното миене на ръце, колкото и банално да звучи.

Здравните служители напомнят, че ако се разболеем, трябва да предпазваме другите –

при кашляне и кихане трябва да се спазва т.нар. “респираторен етикет” – закриване на устата с ръка или кърпа, която след това да бъде изхвърлена в кошче за отпадъци.

„Да се избягва докосването с ръце на очите, носа и устата. В дома, на работното място, в детските градини е добре да се поддържа топло и да се проветрява редовно, за да няма застояване на въздуха, тъй като в затворени колективи това са условия за възникване на малки епидемии“, гласят още наставленията от РЗИ.

Заболеваемостта във Великотърновско към актуалния момент се допълва и от остра вяла парализа. Тази диагноза е установена при пациент от община Горна Оряховица. Засечен е случай на туберкулоза при лице от община Павликени, варицела, скарлатина и ентероколит.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *