Горещи новиниПолитика

Евродепутатът Илхан Кючюк във В. Търново: „Сухопътно влизане на България в Шенген е реалистично в началото на 2025 г.“

 Трябва да се работи много активно за това България да получи конкретна дата за сухопътно влизане в Шенген

Това заяви в старата столица пред журналисти евродепутатът и съпрезидент на Алианса на либералите и демократите в Европа Илхан Кючюк.

„Виждате, че тези условия, които бяха съгласувани с австрийската страна и България ги прие, заедно с европейските ни партньори, към днешна дата създават огромни проблеми. Проверяват се много повече тежкотоварните камиони, задълбочават се проблемите на българо-румънската граница, продължават същите тези тирове да чакат 12-14 часа. Сухопътният Шенген е нашата стратегическа  цел“, коментира той.

Изрази мнение, че е сухопътният Шенген през 2024 г. е виждането на оптимисти и едно добро благопожелание.

По думите му обаче реалистично би било това да се случи в началото на 2025 г. Допълни, че предстоящите избори за европейски парламент със сигурност ще забавят процеса.

„ДПС винаги е смятало, че европейските избори са много важни, особено тези, които предстоят. Аз смятам, че са най-важни в историята на целия Европейски съюз. Темата за сигурността и миграцията ще бъде изключително в дневния ред на европейските общества. Това са въпроси, които не са далеч от българското общество. Още повече, че виждаме голямото разделение по много направления е ЕС.

Важно е България да затвърди този проевропейски курс. Работихме за реализирането на тази цел, но в нашето проевропейско поведение има нюанси. Искаме България да бъде много по-активна и ключова, да предлага идеи и да участва в решаването на значими проблеми“, посочи Кючюк.

Подчерта, че от ДПС не гледат на европейската политика като външна за България и това, може би, създава голямата разлика между движението за права и свободи и останалите политически сили.

Заяви, че на този етап не може да се говорим за конкретни кандидати за европейски депутати, защото процедурата по номинирането отнема немалко време. Конкретизира обаче, че идеите са по-важни от личностите.

„ДПС работи по изготвянето на политически манифест. Ние ще го предложим и направим достояние на цялата българска общественост.

Ще представим как виждаме ролята на България в ЕС, как евродепутатите ще защитават българския интерес. Безспорно политиката по разширяване ще бъде един от аспектите. Продължавам да смятам, че България има интерес страните от Западните Балкани в наше съседство да бъдат част от ЕС. Демографската политика също е от голямо значение. Големият дебат – как ЕС трябва да взима решения в своята външна политика също ще бъде част от дискусията. Ние трябва да настояваме кохезионната политика да бъде в интерес на всички граждани на ЕС“, допълни евродепутатът.

Галина ГЕОРГИЕВА

снимка: авторката

One thought on “Евродепутатът Илхан Кючюк във В. Търново: „Сухопътно влизане на България в Шенген е реалистично в началото на 2025 г.“

  • Що за ухилена тиква е това нещо на снимката? Чи е акъл трагнала тиквата да дава!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *