Свят

Румъния е на крачка от двойна епидемия

В разгара на кризата с протестите на лекарите и сестрите от болниците в големите градове и заканата за обща стачка от 1 февруари, Румъния е на крачка от двойна епидемия.

След като бе обявена през декември епидемия от морбили на национално равнище, скоро се очаква да бъде обявена и епидемия от грип, информира Диджи24.

Медията съобщава за десетки регистрирани смъртни случаи и от двете заболявания и допълва, че болниците са препълнени.

„Имаме деца в чакалнята. Нямам свободно място в отделението”, казва лекарят Георгита Жугулете от Националния институт по инфекциозни болести „Проф. д-р Матей Балш“.

„Случва ни се пациентите, постъпили през нощта, да трябва да останат в спешното отделение до втория ден“, обяснява д-р Каталин Апостолеску. Става дума за болни хора, които постъпват в спешното с тежки форми на заболяванията.

“За един ден в болницата пристигат 300 болни от грип или морбили. 99 процента от заболелите от грип са неваксинирани“, казва д-р Каталин Апостолеску.

В чакалнята на Института за майчино и детско здраве е пълно с болни деца, включително новородени. Едно от тях е в тежко състояние.

“Имаме много бебета. Те се заразяват от братята си, които ходят на детска градина, но не си мият ръцете. Вече не се мием, защото вече не ни е страх като в пандемията. По-голямата част от тези, които идват, са тежко болни. Около една трета от тестовете за грип са положителни. Имаме 30-40 положителни случая всеки ден, които изискват хоспитализация“, казва доктор Михай Краю.

Официалната статистика потвърждава сериозността на ситуацията: 22 починали от грип и 4 от морбили от началото на годината. Само за 7 дни има над 100 хиляди респираторни инфекции.

„Ако се развива с това темпо, възможно е следващата седмица Националния институт за обществено здраве в Румъния да обяви грипна епидемия“, отбелязва д-р Каталин Апостолеску.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *