Водещи новиниПолитика

За пръв път трима народни представители са съветници във В. Търново

От депутатската банка отново в Общинския съвет

Безпрецедентен случай се наблюдава във Великотърновския общински съвет от началото на новия мандат. В състава от 37 местни парламентаристи има трима бивши народни представители, двама от които вече са били и общински съветници.

Тримата, решили да „слязат“ от депутатската банка и да дойдат отново в местния парламент, са Милен Михов, Калоян Янков и Момчил Иванов. Всеки от тях прекара известно време в Народното събрание и понатрупа стаж в законодателната власт.

 

Най-дълго време в парламента престоя доц. Милен Михов. Той беше избран за депутат в 43-тото и 44-тото народно събрание, където беше зам.-председател на Комисията по образование и култура. Шестте години в законодателната власт му донесоха популярност не само в редиците на ВМРО. Още повече че доц. Михов беше и кандидат за президент през 2021г. Преди да замине за София, преподавателят от ВТУ изкара доста мандати и като общински съветник във Велико Търново, а сегашното му завръщане в местния парламент е изненада за мнозина.

Другият общински съветник, който стана депутат, а днес отново е в Общинския съвет, е адвокат Калоян Янков. Той беше кандидат за кмет на Велико Търново през 2019 г. и изкара две години в местния парламент. Много по-малък беше престоят му в Народното събрание, след като през април 2021 г. беше водач на листата на „Демократична България“ в областта. Животът на 45-ото народно събрание обаче бе едва няколко месеца, затова и адв. Янков остана за кратко в София. Той беше водач на листата и за следващия парламент, като отново успя да стане народен представител, но и 46-ият парламент беше с много кратък живот.

Подобна е ситуацията и с адвокат Момчил Иванов, който също беше част от 45-ото и 46-ото народно събрание. Той обаче беше избран за депутат и в 47-ия парламент, чийто живот беше малко по-дълъг заради сформираното правителство на новата тогава формация „Продължаваме промяната“. Адв. Иванов е единственият от тримата общински съветници, който никога до този момент не е бил в местния парламент, и за него тази обществена дейност е нова.

Така или иначе се оказа, че Великотърновският общински съвет е ковачница на кадри за законодателната власт. През годините много от местните парламентаристи са избирани за народни представители, но малцина са се връщали отново.

Такъв е примерът с ексдепутата Стоян Витанов, който след края на 40-ото народно събрание изкара още три мандата в Общинския съвет, но на последните избори не беше избран.

Екип „Борба“

2 thoughts on “За пръв път трима народни представители са съветници във В. Търново

  • Нали трябва да смучат от някъде? Първия патреот с трабантите замърсява всяка година главната улица, вторият – адвокат, хвърляше тоалетна хартия по Съдебната палата и викаше „Оставка и затвор“, третият…

    Отговор
  • От тези тримата, единият не си намери партия бе ! То не беше Слави, не беше ДБ, не беше … Само май в БСП не е ходил.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *