Водещи новиниПолитика

Искат закриване на кметства и наместничества при по-малко от 300 жители

Христо Христов, Ново село: „Много села ще загинат“

 

Кметът на великотърновското Ново село предупреди общинските съветници в старата столица, че централната власт готви „да повлече към дъното“ малките населени места.

Кметът на Ново село за пръв път се изказа като гражданин.

Той взе думата по време на редовно заседание на местния парламент и се изказа като гражданин в началото на сесията.

Повод за неговото предупреждение е подготвено изменение на Закона за административно-териториалното устройство в страната, според който се очаква да бъде позволено на общинските съвети в страната да решават съдбата на малки населени места и тяхното управление.

„Ако той бъде гласуван, промените в него ще влязат в сила през януари 2027 г. Тук съм, защото смятам, че подобна промяна ще повлече към дъното не само Ново село, не само селата в общината, а и България. Промяната предвижда кметство да се образува при 300 души с постоянен адрес и да бъде вменено на общинските съветници да закриват кметства и кметски наместничества и да обединяват населени места под шапката на общо кметство. Личната ми позиция е, че под формата на административно преструктуриране е заложено отнемането на изборни права за 300 000 български граждани, а именно да избират кмет на населено място. Този избор за тях е по-важен от всеки друг. Предложение, което не само не укрепва съвременния демократичен процес, а го руши“, сподели Христо Христов.

По думите му единствения мотив на вносителите е да бъдат извършени икономии. Според кмета на Ново село това няма да проработи.

„Цинично е да въвеждаме дефицити на демокрация с цел финансови икономии. И още повече тогава, когато елементарно се доказва, че такива няма. Всяко семейство иска да оптимизира бюджета си, но не може да икономисва от хляба си. Реалността е такава, че когато няма кой да окоси – селският кмет ще грабне косачката и ще окоси. Единствената икономия може да бъде от заплатата от съкратената длъжност на кмета или на кметския наместник. Така ще трябва да дадем на косача, но неговата надница е по-голяма от тази на кмета. Мечтаната от вносителите икономия е виртуална. Със спестеното ще трябва да се увеличи административният капацитет на общината или ще трябва да се остави някое село да баталяса“, каза още Христо Христов.

Той се обърна към съветниците и им поясни, че през 2027 г. ще трябва да вземат решения кои села „да баталясат“. Кметът на Ново село призова политическите партии и техните народни представители да гласуват против законопроекта.

„Ако трябва, да слагат памперси, за да не им се доходи до тоалетната, и да бъдат там, за да дадат отрицателен вот. Защото това предложение ще подхрани ударно демографския срив в Република България“, сподели от трибуната кметът на Ново село.

Екип „Борба“

One thought on “Искат закриване на кметства и наместничества при по-малко от 300 жители

  • Само питам – каква е разликата в уплътняването на работното време при един кмет в насеено място с 3000 жители и в друго- с 300? Как досега наличието на кмет в малките населени места е спомогнало за задържане миграцията на населението? Не е ли по-рационално кметски наместник да посещава 1-2 пъти седмично малките населени места и да решава проблемите, вместо още „3 дена да коси трева“? Не е ли по-добре държавният бюджет, формиран от нашите данъци, да се разпределя в зависимост от нуждите на населението – да речем, веднъж зъболекар седмично в селото, срещу тока хората сами ще окосят тревата, когато могат и както могат, вместо кмета.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *