У нас

Министърът на образованието: С отпадането на таксите за студенти ще подобрим качеството на висшето образование

С отпадането на таксите за студентите целта е висшето образование в България да стане още по-добро.

Така възможността студентите да останат и да работят в България е много по-голяма, заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в предаването „Денят започва“ по Българската национална телевизия (БНТ), цитиран от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

С промените в Конституцията образованието и науката са определени като национална ценност. Освобождаването от такси на студентите и докторантите в държавна поръчка е поредна стъпка за гарантиране на този приоритет, отбеляза министър Цоков.

Таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка ще отпаднат още през тази академична година.

Това предвижда предложение за промяна в Закона за висшето образование. То беше обявено вчера от министър-председателя акад. Николай Денков на брифинг в Министерски съвет, в който участва и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Целта е да се подобри достъпът до висше образование на студентите от по-ниски социални слоеве и от по-малки населени места, които имат материални затруднения.

Мярката беше подкрепена от Националното представителство на студентските съвети и от Съвета на ректорите. С отпадането на таксите за студентите и докторантите съответните разходи за обучение ще бъдат поети от държавата. Необходимата сума се изчислява на между 120 и 150 милиона лева годишно. Тези средства са осигурени още от втория семестър на тази учебна година, беше съобщено на вчерашния брифинг в Министерския съвет.

„Готови сме да водим разговор за медицинските бележки, но трябва да има устойчивост и предвидимост на държавните политики. Само преди около три месеца дигитализирахме процеса по издаването им, а МОН инвестира повече от 90 000 лева, за да стане това възможно“, заяви днес образователният министър по въпроса за медицинските бележки за извиняване на отсъствията на учениците от училище.

До тази седмица в Национална електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) са постъпили над 1,6 милиона електронни медицински бележки за извиняване на отсъствията на ученици, каза вчера пред журналисти в МС министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. „Научихме за идеята за промяна от медиите и сме готови да участваме в сформиране на междуведомствена група, която да обсъди подобни предложения от страна на Министерството на здравеопазването“, уточни той. Министърът допълни, че за подобна промяна се изисква и изменения в нормативни документи.

Според сега действащите разпоредби, по здравословни причини ученикът може да отсъства от училище срещу представяне на медицински документ, като техният вид се регулира от Министерството на здравеопазването. Документите за извиняване на отсъствия са описани и в чл. 62 ал. 1 от Наредбата за приобщаващото образование.

МОН е готово да обсъжда различни варианти, но следва да се има предвид, че в амбулаторния лист, който се предлага да стане документ за извиняване на отсъствия, се съдържа чувствителна здравна информация за детето, каза също на вчерашния брифинг в Министерския съвет проф. Галин Цоков.

Започваме пилотни проекти с „Гугъл“ и с „Майкрософт“ за разширяване използването на изкуствения интелект в училищата, а с „Интел“ си партнираме в STEM обучението, каза днес по БНТ образователният министър.

One thought on “Министърът на образованието: С отпадането на таксите за студенти ще подобрим качеството на висшето образование

  • Падат таксите и това трябва да качи качеството на образованието ? Министре, наистина ли ? Министре, информиран ли си, че половината от завършващите студенти, например във ВТУ не могат да си напишат заявление за постъпване на работа и търсят примерни такива в интернет? А виждал ли си, министре, тъкмо завършил студент да пише с повече грешки от петокласник ? Ако не си, аз съм. Махнете таксите, най добре да махнете и изпитите, че и изискването за средно образование, нали трябва да се даде възможност на личността да бъде себе си, да покаже безграничната си възможност и уникалност, мечтите и ЕСТЕСТВОТО си… Махнете всички граници, ама се молете учителите, които ще учат децата ви, лекарите, които ще ви лекуват, пилотите на самолетите, с които ще ходите „на Бали“, съдиите, полицията и т.н. и т.н. да са били приемани, учили и завършили по по-предишни модели на виШо образование, че жална майка иначе…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *