Новини

Февруари ще има периоди на затопляне над обичайното, както и такива с валежи и ниски температури

Тази година през февруари се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е от 1 до 3 гр., в Южна България и по Черноморието – между 3 и 6 гр., а в планините – между минус 8 и минус 4. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 12 и минус 7 гр., а най-високите – между 15 и 20 гр. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 30 и 50 мм, в планините и южните райони – между 60 и 80 мм.

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните за периода. Около средата на десетдневието, когато ще има повече слънчеви часове и вероятността за валежи е малка, дневните ще достигат на места до 17-18 гр., а и минималните ще са над нулата. Бързи атмосферни смущения ще преминават от запад на изток през страната на 2-ри и към 8 февруари. Те ще са съпроводени с усилване на вятъра, на места и с валежи, в равнинната част от страната предимно от дъжд, и ще са последвани от краткотрайно понижение на температурите.

В края на първото и през първите дни на второто десетдневие има повишена вероятност за обстановка с повече валежи и застудяване, при което дъждът в много райони ще преминава в сняг. Впоследствие времето ще е променливо, но вероятността за валежи намалява, а температурите ще се повишат.

В края на второто и в началото на третото десетдневие отново ще се създадат условия за валежи и студено нахлуване. През следващите дни до края на месеца по-голяма е вероятността да има повече облачност, с прекъсвания – и валежи, а температурите ще са близки и по-ниски от обичайните за периода.

 

Марияна Попова – синоптик в НИМХ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *