Приложение Полски Тръмбеш

Общинският съвет увеличи капацитета на Домашния социален патронаж на 500 места

ОТ НАЧАЛОТО НА 2024 Г. КАПАЦИТЕТЪТ НА ДОМАШНИЯ СОЦИАЛЕН ПАТРОНАЖ в община Полски Тръмбеш става 500 души, решиха общинските съветници

Досега услугата се предоставяше на 370 потребители. Основание за промяната е фактът, че през последните месеци броят на желаещите да получават топла храна за обяд или за вечеря е нараснал и се увеличава непрекъснато.

ПЪРВАТА ФОТОВОЛТАИЧНА СИСТЕМА НА ОБЩИНСКА СГРАДА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ бе монтирана през м.г. на покрива на сградата на Домашния социален патронаж.

Инвестиционният проект е финансиран със средства на Общината. Общата стойност е 58 983,27 лева с ДДС, включваща в себе си разработване на проектна документация и изпълнение на СМР. Тя е с мощност 22,3 киловата.

За нуждите на фотоволтаичната електрическа централа са монтирани 44 соларни панела с обща площ 104,97 м2, като от тях 35 монокристални фотоволтаични панела с мощност 550Wpс и 9 комбинирани за едновременно производство на електрическа и топлинна енергия. Използват се два инвертора – един с максимална изходна мощност 10kW и един с 12kW. В кухнята е разположен бойлер с две серпентини с обем 550 л. Към слънчевата серпентина на бойлера са свързани 9-те комбинирани слънчеви колектори с размери 1640/992/45mm и обща площ 14,64 м2. За измерване и ограничаване на произведената електроенергия се предвижда монтажа на смарт метър с токови трансформатори.

За защита на обекта от пряко попадение на мълнии е изградена мълниезащитна инсталация с радиус на защита 39 м.

Към нея са присъединени всички съоръжения и конструкции, монтирани и излизащи над покрива или стърчащи извън габарита на сградата.

Още преди три години бе направено енергийно обследване на четири общински сгради за ползване на соларна енергия. Засега е реализиран само единият проект.

ОСВЕН ТОВА СГРАДАТА БЕ САНИРАНА ЗА 72 000 ЛВ. Собственото участие на общината бе 21 940 лв. Близо 50 000 лв. бяха по проект на „Социална закрила” за енергийна ефективност. С парите бе направена изолация, нова дограма и ремонт за покрива.

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 3 Г. Е ПОДМЕНЕН И ЦЕЛИЯТ АВТОПАРК НА ДОМАШНИЯ СОЦИАЛЕН ПАТРОНАЖ.

Преди няколко месеца бе доставена последната нова кола – „Рено”, по договор за съвместна дейност отново с фонд „Социална закрила“ към Министерство на труда и социалната политика по целева програма „Патронажна мобилност за доставка на топъл обяд“. Фондът осигури 35 884 лв. по спечеления проект за новия автомобил, а общината – 4435 лв.

В кухненския блок на Домашен социален патронаж се приготвя храна всеки работен ден за 520 души от общината. От тях 100 са лицата, които отговарят на определени социални критерии и получават безплатна храна за обяд по проекта „Топъл обяд”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *