Горещи новиниПолитика

Десет губернатори споделиха своите спомени по случай 25 години от основаването на Областна администрация

25 ГОДИНИ НАВЪРШИ ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, А НА СПЕЦИАЛНОТО ТЪРЖЕСТВО ПО СЛУЧАЙ ГОДИШНИНАТА БЯХА ПОКАНЕНИ ВСИЧКИ БИВШИ ГУБЕРНАТОРИ.

Сред присъстващите бяха д-р Румен Рашев, проф. Константин Дочев, Красимир Генчев, проф. Пенчо Пенчев, инж. Георги Рачев, проф. Георги Камарашев, инж. Николай Йоцов, проф. Любомира Попова, инж. Георги Гугучков и настоящият областен управител Ивайло Здравков.

Той връчи на своите колеги почетни значки на Областна администрация и им благодари за работата през годините.

„През тези 25 години всички заедно сме изграждали облика на Областна администрация, градили сме доверие и сме работили за благото на гражданите на областта. Припомням, че първият областен управител е назначен през 1999 г. Оттогава преди мен длъжността са заемали 12 души. Някои от тях са били по цял мандат, дори повече, други за по-кратък период, но всички те са дали своя принос за развитието и модернизацията на региона. И понеже нищо не започва от нас и не свършва с нас, отправям своята благодарност към колегите, както и към целия екип на Областна администрация“, сподели в приветственото си слово Ивайло Здравков.

СРЕЩАТА СЕ ПРЕВЪРНА В СВОЕОБРАЗНА МАШИНА НА ВРЕМЕТО, СЛЕД КАТО ВСЕКИ ОТ ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ ПРИПОМНИ ИНТЕРЕСНИ МОМЕНТИ от периодите, когато е оглавявал Областна администрация.

Пръв думата взе д-р Румен Рашев, който припомни създаването на институцията през далечната вече 1999 г. Той изрази задоволството си от възстановяването на Велико Търново като областен център.

Проф. Константин Дочев пък разказа за участието си като народен представител в изготвянето на Закона за административно-териториалното устройство и пътя, който извървяват в парламента за създаването на съвременното деление. Проф. Пенчо Пенчев пък припомни някои трудни моменти по време на кризи като обърнатия тир със стирол край Дебелец и евакуацията на 3500 души.

Инж. Георги Рачев разказа, че е открил своята книжка с отчета за неговия мандат като областен управител и припомни, че по негова инициатива е създаден Обществен съвет, в който бяха включени и всички бивши губернатори, както и представители на различни институции и НПО-та.

Той обърна внимание и на работата му за обезопасяване на Присовските завои, поставянето на нова мантинела, светлоотразителни знаци и просветляването на участъка, като пожела след 10 години трасето да бъде реално променено. Също така инж. Рачев сподели, че лошите неща се забравят и остават хубавите, като определи наводненията през 2014 г. като най-трудният момент в неговия мандат.

ПО СЛУЧАЙ ЧЕТВЪРТ ВЕК ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ БЛАГОСЛОВИ ВСИЧКИ ПРИСЪСТВАЩИ НА ПРАЗНИКА.

Той сподели, че е отменил всичките си ангажименти през деня, за да се включи в тържеството, и припомни, че е работил добре с всички областни управители до момента.

На празненството присъства и народният представител Валентина Димова, кметовете на Сухиндол инж. Пламен Чернев, на Полски Тръмбеш Георги Чакъров, на Лясковец – Васил Христов, на Горна Оряховица – Николай Рашков, на Павликени – инж. Емануил Манолов, на Златарица – Петър Ганев,  на Стражица – Йордан Цонев, председатели на общински съвети и ръководители на институции.

По случай годишнината директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов откри традиционната музейна изложба. Тази година беше посветена на 170 години от рождението на Стефан Стамболов. Показани бяха реликви, свързани с времето на държавника.

Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “Десет губернатори споделиха своите спомени по случай 25 години от основаването на Областна администрация

  • Какви губернатори в България, драскачо неграмотен!?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *