Водещи новиниЗдраве

От околийски противотуберкулозен диспанер с един лекар болница във В. Търново се утвърди като стратегическа и привлече 17 медици

ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА „Д-Р ТРЕЙМАН“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ЕДИНСТВЕНАТА СПЕЦИАЛИЗИРАНА ІІ НИВО КЛИНИКА ПО БЕЛОДРОБНИ БОЛЕСТИ И МЯСТО ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ТУБЕРКУЛОЗА на територията на областта

За изминалите 78 години откакто съществува здравното заведение се утвърди като водещо и стратегическо не само за региона, но и за съседни населени места.

През периода на пандемията над лечебницата беше надвиснала опасност от затваряне заради липса на кадри, но ръководството успя да привлече млади лекари и днес дейността е напълно обезпечена от медици.

Лечебното заведение е разкрито на 1.07.1946 г. Стартира като околийски противотуберкулозен диспансер без легла за хоспитализиране на болни. В него работили само един лекар, една медицинска сестра и един медицински фелдшер. Стационарно болните от туберкулоза били насочвани за лечение в гръдно отделение на околийската болница във Велико Търново. До 1953 година материалната база на респираторната лечебница постепенно се разширявала с разкриването на специализирани кабинети по извънбелодробна и детска туберкулоза. Даден е старт и на противотуберкулозно отделение с 40 легла. Стационарните легла са разкрити в местността Света гора, а амбулаторните диспансерни кабинети функционирали на ул. “Хр. Караминков” N 19“

През 1971 година със заповед на министъра на народното здраве се разкриват пулмологично отделение и силикозно отделение, като паралелно с дейността се разширява и базата.

Със заповед на министъра на здравеопазването от 4.08.2000 година болницата е преобразувана от Диспансер за белодробни болести – град Велико Търново, в Областен диспансер за пневмофтизиатрични заболявания със стационар “Д-р Трейман”. Едноличен собственик на капитала на дружеството е Община Велико Търново.

Поради влязло в сила изменение на ЗЛЗ от 31.12.2010 година диспансерите за пневмофтизиатрични заболявания в България се преобразуват в медицински центрове или специализирани болници. Така през 2010 година с решение на Великотърновски общински съвет клиниката е преименувана на Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания „Д-р Трейман”.

Днес в белодробната болница работят 17 лекари, от които петима млади медици. Екипът се допълва от 19 медицински сестри, 3 медицински и 2 рентгенови лаборанти.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “От околийски противотуберкулозен диспанер с един лекар болница във В. Търново се утвърди като стратегическа и привлече 17 медици

  • Когато се работи за каузата, хубавите неща не закъсняват.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *