Водещи новиниОбщество

Адрес: На село. Балван – селото с полицейски участък и три храма – на образованието, вярата и културата

Тук функционира единственият у нас Център за превенция и спорт

 

НА 19 КМ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ НАМИРА КРАСИВОТО, ПРИВЕТЛИВО И СОЦИАЛНО СЕЛО БАЛВАН.

ДНЕС В БАЛВАН ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС ЖИВЕЯТ ОКОЛО 670 ДУШИ. След пандемията много хора от града закупили имоти в селото и настъпило оживление.
Кметство Балван

Малкото населено място пази традициите и спомените от далечното минало, които са повлияли за днешния му облик. Там кипи живот и задружност. Местните твърдят, че в Балван има три храма – на образованието – училището, на вярата – църквата, и на културата – читалището. В селото на почит са децата, тяхното възпитание и развитие. Затова и са направени редица инициативи за малчугани с подкрепата на различни институции и неправителствения сектор, каквито никъде другаде в България няма.ДНЕС В БАЛВАН ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС ЖИВЕЯТ ОКОЛО 670 ДУШИ. След пандемията много хора от града закупили имоти в селото и настъпило оживление.

Според преданията селото възникнало около кладенци с вода. Край Балван минала четата на поп Харитон и Бачо Киро, която потеглила от Мусина към Дряновския манастир. Веднага след Освобождението турците напуснали мястото и придошли изселилите се по време на робството българи от Ветринци.

ДНЕС В БАЛВАН ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС ЖИВЕЯТ ОКОЛО 670 ДУШИ. След пандемията много хора от града закупили имоти в селото и настъпило оживление.
Църквата „Св. Иван Рилски“

Селото оставя белег в историята и с т.нар. Балванска битка. През 1944 година се разразява сражение между партизаните и тогавашната власт, която продължава няколко дни. Тогава за първи път в борбата с партизаните управляващите използват самолети от горнооряховското летище. В памет на жертвите е изграден мемориален монумент. Той има уникални сводове. Такива има само на още едно място в целия свят – в Хирошима.

ДНЕС В БАЛВАН ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС ЖИВЕЯТ ОКОЛО 670 ДУШИ.

След пандемията много хора от града закупили имоти в селото и настъпило оживление. Начело на малкото населено място вече трети мандат е кметът Недьо Георгиев. Той е бивш служител на МВР, който бил в системата 20 години.

„Нямаме безработица в селото. Сред жителите има такива, които се занимават с правене на мебели, функционира цех за пластмасови изделия и цех за производство на пелети. Имаме земеделци, дървосекачи и др. Останалите работят във Велико Търново и Севлиево и всеки ден пътуват.

Къща в Балван

На територията на селото се намира полицейски участък Балван, който доскоро обслужваше също Леденик, Шемшево, Буковец, Момин сбор, Ветринци, Емен и Ново село, а в момента включва в обхвата си и Ресен и съседните села. Нямаме регистрирани кражби“, заявява гордо Георгиев.

В селото има три хранителни магазина, които са напълно достатъчни, за да задоволяват потреблението на хората.

По време на пандемията собственикът на кръчмата се отказал да върти бизнеса заради тежките противоепидемични мерки и локдауна. Сега местните се надяват някой друг да вземе под наем заведението, което е общинска собственост.

Социалният живот в Балван кипи основно в пенсионерския клуб. Мястото е ремонтирано, оборудвано с телевизор, има парно отопление и е любимо място за раздумка, игра на карти, табла и т.н.

В селото всеки понеделник идват лекар и зъболекар, а през останалите дни, ако се нуждаят от тяхната здравна помощ, балванчани пътуват до града. Има редовен автобусен транспорт по линия Велико Търново – Ново село, благодарение на който четири пъти на ден в селото идва рейс. За жалост, неотдавна закрили линията Павликени – Емен – Балван – Велико Търново, която ползвали много хора.

ДНЕС В БАЛВАН ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС ЖИВЕЯТ ОКОЛО 670 ДУШИ. След пандемията много хора от града закупили имоти в селото и настъпило оживление.
Домът за стари хора „Св. Иван Рилски“

Както във всяко малко населено място, и в Балван уличната мрежа се нуждае от подобрения. Съществуващата е правена през 80-те години на миналия век.

„Стараем се да рехабилитираме инфраструктурата, която обслужва автобусната линия и през която минава основно пътният поток към Емен. Много често, когато стават пътнотранспортни произшествия на главния път София – Варна, пренасочват целия трафик през селото. Този трафик разбива пътната мрежа и се налага от средствата за вътрешната улична мрежа да изразходваме пари за рехабилитация на въпросния участък“, обясни Георгиев.

ДНЕС В БАЛВАН ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС ЖИВЕЯТ ОКОЛО 670 ДУШИ. След пандемията много хора от града закупили имоти в селото и настъпило оживление.
Параклис в двора на старческия дом

По отношение на водата ситуацията в Балван е много по-добра от редица други населени места. Въпреки това е нужна е рехабилитация на водопроводната мрежа, която с течение на времето е амортизирала. Локацията се захранва от яз. „Йовковци“.

Кметът разказва, че патрон на селото е Св. Иван Рилски, на когото са наименувани ключови институции в Балван. Това са училището, църквата, домът за стари хора и дарителското сдружение.

ДНЕС В БАЛВАН ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС ЖИВЕЯТ ОКОЛО 670 ДУШИ. След пандемията много хора от града закупили имоти в селото и настъпило оживление.
Кметът Недьо Георгиев

Училището е създадено преди 145 години. В него се обучават малчугани от първи до седми клас. Кметът Недьо ГеоргиевТе са от Балван, Ветринци, Ново село и дете на белгийско семейство от Вишовград. През последните години материално-техническата база на школото старателно се поддържа, обогатява и осъвременява. Училището разполага с компютърен кабинет, с разнообразна аудио-визуална и компютърна техника в класните стаи и постоянна интернет връзка. Сградата е обезопасена чрез охранителна система и постоянно видеонаблюдение.

В БАЛВАН РАБОТИ И ДЕТСКА ГРАДИНА, КОЯТО СЕ ПОСЕЩАВА ОТ 17 ДЕЦА.

„По време на пандемията една от целите ми беше да запазя детската градина, защото през 2020 г. там нямахме нито едно дете“, споделя кметът.

Голямата гордост на селото е единственият в България Център за превенция и спорт, създаден като партньорство между Община Велико Търново, респективно кметство Балван, ОД МВР Велико Търново, РДПБЗН, Съюза на пивоварите и сдружение „Св. Иван Рилски“. В звеното децата се обучават за безопасен интернет, вредата от наркотиците, как да оцеляват сред природата, защита от наводнения, пожарна и пътна безопасност. Около 500 деца годишно минават обучение в центъра. Те са от малките населени места в общината и от училища и градини във Велико Търново. Там подрастващите научават много важни знания и умения и дори предават наученото на родителите си. Благодарение на полезните и увлекателни занятия успяват временно да излязат от виртуалния свят на телефоните. Заради своята значима роля в обучението на малчугани центърът многократно е награждаван. Последният приз е от инициативата „Полицай на годината“ от 2023 г.

Училището в селото

Интересна е историята на църквата в селото. Имотът за построяването й е дарен от мюсюлманин. Създадена е преди 140 години. През 1913 г. храмът претърпява сериозни щети от горнооряховското земетресение, след което с дарения и труд на балванчани е съграден и изрисуван отново. Днес светинята е в отлично състояние и е истинско архитектурно бижу.

„Читалището е създадено преди 125 години. Сградата е построена само за 9 месеца изцяло с дарения от хора в селото. През 50-те години на миналия век е направена пристройката, която и днес е в прекрасен вид. Читалището носи името „Нива“, защото е свързано със символиката – да посее семето на знанието сред хората в селото. В читалището се отбелязват всички български празници от културния календар. Имаме народен хор, кръстен на ръководителя Тодор Арнаудов, който почина по време на пандемията, група за стари градски песни, танцов състав, коледари, лазарки, кулинарен детски клуб“, сподели Георгиев.

В Балван функционира Център за работа с деца и младежи, където всеки ден без понеделник под ръководството на уредник малчуганите четат история, правят украси, занимават се с културно-образователни дейности.

ДНЕС В БАЛВАН ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС ЖИВЕЯТ ОКОЛО 670 ДУШИ. След пандемията много хора от града закупили имоти в селото и настъпило оживление.
Съоръжения за обучение на децата от Центъра за превенция и спорт

Емблема на селото е Балванската мелница, построена през 1036 година от Станчо Хаджидимитров. По онова време била най-иновативната по рода си и за да работи, е направена централа за ток, която докарва електричество до нея и оттам и цялото село бива електрифицирано. В миналото хора от цялата страна идвали да мелят брашно и славата й се разнасяла от уста на уста. Впоследствие дейността се поема от наследниците на предприемача и днес тя продължава да преработва и съхранява висококачествени сортове пшеница, ръж и овес.

ДНЕС В БАЛВАН ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС ЖИВЕЯТ ОКОЛО 670 ДУШИ. След пандемията много хора от града закупили имоти в селото и настъпило оживление.
Фитнес уреди в Центъра за превенция и спорт

Заради мелницата в Балван започва да се провежда празникът на баницата. Събитието дебютира през 2016 години и негова орисница е тогавашната посланичка на Египет в България. През следващите години мероприятието започва да привлича все повече хора. То има освен кулинарен конкурсен характер и съпровождаща фолклорна програма. Идентичен празник се провежда в сръбския град Бела Паланка и дори делегация от Балван гостувала на събитието в съседната ни страна. Заговорило се за побратимяване, но пандемията осуетила плановете. Миналата година на празника в Балван имало над 100 баници, приготвени от хора от почти цялата страна. Сред най-интригуващите погачи била тази на участник от Бургас, който презентирал баница с морски дарове. Мероприятието било уважено и от вицепрезидента Илияна Йотова.

В Балван е създаден първият за страната Кризисен център за деца, жертви на трафик и насилие.

Социалната мрежа в селото се допълва и от общинския дом за възрастни хора, в който живеят 20 души, както и от база на Домашния социален патронаж.

ДНЕС В БАЛВАН ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС ЖИВЕЯТ ОКОЛО 670 ДУШИ. След пандемията много хора от града закупили имоти в селото и настъпило оживление.
Зала за обучения
ДНЕС В БАЛВАН ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС ЖИВЕЯТ ОКОЛО 670 ДУШИ. След пандемията много хора от града закупили имоти в селото и настъпило оживление.
Отличията, които Центърът за превенция и спорт е получавал през годините
ДНЕС В БАЛВАН ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС ЖИВЕЯТ ОКОЛО 670 ДУШИ. След пандемията много хора от града закупили имоти в селото и настъпило оживление.
Минимузей на бита в селото

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *