Горещи новиниИкономика

Фермери стягат протест, заканват се да затворят главен път във Велико Търново

ЗЕМЕДЕЛСКИЯТ БРАНШ СЕ СТЯГА ЗА НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ. Фермерите ще предприемат ефективна стачка на 6 февруари, ако управляващите не се съгласят на исканията им. Гневът на земеделците, животновъдите и преработвателите е породен от липсата на държавна финансова помощ като компенсация за вноса на зърно и други суровини от Украйна.

От Българската аграрна камара (БАК) информираха, че агросекторът ще блокира 85 ключови пътни участъка в страната. В тях спада и главен маршрут в област Велико Търново. Засега не е уточнена точната локация, но вероятно е заплануван районът около село Шереметя, където миналия септември отново имаше земеделски протест.

„Сериозните предизвикателства и проблеми пред агросектора у нас ще изкарат фермерите по улиците във всички краища на страната и единственият начин да се приберат е удовлетворяване на исканията им“, заявиха организаторите в писмо до медиите.

В своя декларация фермерите настояха за спешни мерки, включително законодателни, за спасяването на сектора, който според тях е в „колапс“ от години. Претенциите им включват също увеличаване на държавното субсидиране по помощта, която покрива щети от войната в Украйна, въвеждане на мита за зърнени култури, внасяни от Украйна, както и на таван за определени вносни суровини.

След проведените преговори със земеделския министър Кирил Вътев стана ясно, че общата стойност на сумата, която би задоволила исканията на протестиращите, е 550 млн. лв. Такива средства обаче могат да бъдат осигурени само след преразглеждането на бюджет 2024, излязоха с позиция от агроминистерството.

В понеделник ще стане ясно дали е постигнато споразумение или предстои ефективна стачка във вторник.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Фермери стягат протест, заканват се да затворят главен път във Велико Търново

  • За какво точно протестират, след като всички са милионери? Всеки знае какви коли карат земеделските производители. Сега нямат работа и е удобно време да се протестира и да се извиват ръце. Много са нагли!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *