У нас

Бройките държавна поръчка няма да бъдат намалени, ако се въведе обучение без такси

Бройката на студентите държавна поръчка няма да намалее, ако се въведе обучение без такси.

Това каза във Варна заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова-Ташкова, коментирайки предложението на правителството да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища, приети в местата, които държавата субсидира. По думите й бройката ще се съблюдава много строго и ще бъде свързана с нуждите на пазара на труда.

Тя ще се определя от министъра на образованието и науката въз основа на консолидирането на мненията, заявени от страна на университетите и на работодателите. Според проф. Петрова-Ташкова е възможно дори бройката да се увеличи за нови области, които в момента се разкриват като хибридни специалности.

Тя припомни, че от години държавата поддържа приоритетни и защитени професионални направления, за които студентите не заплащат такси.

За тях се наблюдава повишаване на броя на кандидатите, което според нея е знак в поддръжка на тезата да се премахнат таксите в държавната поръчка.

По думите й по-малкият финансов натиск ще повлияе и на семействата да изпратят децата си да учат.

Попитана дали липсата на такси няма да намали мотивацията на учащите, тя отбеляза, че университетите имат ролята да определят броя на завършващите и да стимулират вътрешната мотивация. Висшето образование у нас е единствената система, която има формула за финансиране спрямо параметри, свързани с качеството, като рейтинговата система, акредитацията, реализацията на пазара на труда, заплатите на специалистите, добави зам.-министърът. Тя е тествана от Съвета на ректорите, стабилна е и вече се спазва от всички, каза проф. Петрова-Ташкова.

Проектът за отпадане на таксите в обучението държавна поръчка е сложен за обществено обсъждане и след един месец, ако преобладават положителните нагласи, ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание, каза още тя.

Проф. Генка Петрова-Ташкова присъства на дискусия, посветена на висшето образование във Варна, която се проведе в Икономическия университет по инициатива на областния управител проф. Андрияна Андреева.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *