Водещи новиниСъдби

Великотърновец е първото бебе, спасено в кувьоз, стяга 70-годишен юбилей

Светлозар Дамянов поде инициатива за закупуване на нов инкубатор за недоносени деца

 

БЛАГОДАРНИЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИЗМА НА МЕДИЦИ И С ПОКРОВИТЕЛСТВОТО НА СВ. ФОТИЙ, ЗАКРИЛНИК НА ХОРАТА, НОСЕЩИ СВЕТЛИНА В ИМЕТО СИ, СВЕТЛОЗАР ДАМЯНОВ СТАВА ПЪРВОТО БЕБЕ В ТЪРНОВСКАТА БОЛНИЦА, СПАСЕНО С КУВЬОЗ.

Светлозар Дамянов

Това се случва през 1955 година, когато здравеопазването у нас прави първи стъпки в неонатологията.

Мъжът не само оцелява, но и успява да навакса развитието си, въпреки че е преждевременно роден, да завърши няколко висши образования и да изгради кариера. На 6 февруари той ще отпразнува 70-ия си рожден ден и по този повод инициира акция за набиране на средства за закупуване на нов кувьоз за МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Светозар се ражда в семейството на жена от Златарица и мъж от Севлиево. Появява се на бял свят преждевременно и бил с тегло 1700 г. Дори и днес бебета с такива размери са обект на много грижи от страна на медиците, а по онова време било огромно предизвикателство за екипа.

За щастие на Светлозар няколко дни преди раждането му в търновската болница доставили първия за България кувьоз за пеленачета.

Инкубатора за новородени бил внесен от тогавашния премиер Вълко Червенков, който бил на посещение в Съветския съюз. Министър-председателят се върнал с два кувьоза, разпределени за София и за Велико Търново. Монтирането и инсталирането на този в столицата обаче се забавило и първо въвели в експлоатация апарата във Велико Търново.

За да се обучават на кувьоза в старата столица, дошли студенти по медицина от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, които заедно с тукашните лекари направили всичко по силите си, за да спасят Светлозар.

Повече от месец той престоял в кувьоз.

Хранели го с кърма от пипета. Въпреки изкуствената среда и всички обстоятелства около нея той наддавал добре и на 13 март вече бил в ръцете на майка си.

Светлозар пораснал като силно и здраво дете и дори тръгнал на училище година по-рано от връстниците си. Завършил средното си образование на 17 години и след това продължил със следване по история и педагогика в Софийския университет, магистратура „Социология“, военно обучение и психология. Създал е 13 книги на историческа тематика, а 20 години работил като психолог в затвора в Плевен.

„Години наред се надявах да бъда избран за участие в предаването „Стани богат“ или да спечеля от тотото,

Светлозар като бебе

така че да върна жеста на държавата с един по-голям паричен превод като малка компенсация за това, че съм жив, здрав и с щастливо семейство, но не се получи. Ето защо реших публично да призова за безсрочна дарителска кампания чрез директни пощенски записи или банкови преводи до МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ в полза на родилното отделение.

Надявам се, че след моя публичен апел в подкрепа на търновската болница поне до края на 2024 г. събраните средства ще стигнат за закупуване на един нов и модерен кувьоз.

Мисля, че макар и донякъде възрожденски, подобен подход е по-ефикасен със своята директност от посредническите кампании за събиране на пластмасови капачки.

Наясно съм, че в момента болницата е добре оборудвана с апаратура за бебета, но вярвам, че никога не е излишна още една инвестиция в подкрепа на здравето на децата“, споделя Светлозар.

Убеден е, че освен държавата, и цялото общество трябва да подкрепя развитието и модернизирането на клиниките у нас. За него приоритет за всички следва да бъде детското здравеопазване. Допълва и това, че му се иска да се върнат доверието и уважението към родните лекари, които ежедневно спасяват животи.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Великотърновец е първото бебе, спасено в кувьоз, стяга 70-годишен юбилей

  • Няма как да е роден 1955 година и да стане на 70 години. Тази година навършва 69 години. Объркали сте се със смятането.

    Отговор
    • Той го стяга отсега за догодина. Не са писали, че е отпразнувал.

      Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *