Водещи новиниСъдби

Винаги усмихнатата Мартина Неделчева ръководи първия в страната студентски клуб по психология

Спасява давещо се дете в САЩ и вече е посетила 50 от 100-те национални туристически обекта

 

ВИНАГИ УСМИХНАТОТО МОМИЧЕ МАРТИНА НЕДЕЛЧЕВА РЪКОВОДИ ПЪРВИЯ В СТРАНАТА СТУДЕНТСКИ КЛУБ ПО ПСИХОЛОГИЯ.

ВИНАГИ УСМИХНАТОТО МОМИЧЕ МАРТИНА НЕДЕЛЧЕВА РЪКОВОДИ ПЪРВИЯ В СТРАНАТА СТУДЕНТСКИ КЛУБ ПО ПСИХОЛОГИЯ. Младата студентка от...
Мартина е винаги усмихната и така печели много приятели.

Младата студентка от Великотърновския университет има много приключения зад гърба си и големи мечти за бъдещето.

Тя пристига във Велико Търново от Града на розите – Казанлък. Казва, че старата българска столица е избрала нея, затова днес е щастлива, че е попаднала сред добри преподаватели, верни приятели и съмишленици. Кандидатствала на няколко места, но във ВТУ била приета на първо класиране и с първо желание.

Интересното при нея е, че желанието й да учи психология не идва веднага. Тя от дете рисува прекрасно и в нейния живот изобразителното изкуство често е вземало превес. Накрая обаче тя решава да остави четката встрани, затова рисуването й става хоби.

Като ученичка участва в много проекти. Два пъти е ходила в чужбина по програмата „Еразъм“. Веднъж посещава Испания, а след това и Италия. Става и младши посланик в Европейския парламент за един ден. Така посещава и Страсбург, откъдето има много силни впечатления.

ОСВЕН ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО ИЗКУСТВО МАРТИНА СЕ УВЛИЧА И ПО ИСТОРИЯТА.

ВИНАГИ УСМИХНАТОТО МОМИЧЕ МАРТИНА НЕДЕЛЧЕВА РЪКОВОДИ ПЪРВИЯ В СТРАНАТА СТУДЕНТСКИ КЛУБ ПО ПСИХОЛОГИЯ. Младата студентка от...Два пъти е лауреат на фондация „Цоцорков род“ с разработка за Панагюрското златно съкровище и краеведско изследване за Съединението.

Така везните при нея за това как да продължи образованието си постоянно се накланяли в различни посоки. Докато не се появил вдъхновяващият преподавател по свят и личност д-р Стелиян Славов. Той водил часовете по заместване, но подходът му към учениците и към преподаването се оказали решаващи за желанието на Мартина да стане един ден психолог. В училище правили психологически анализи, гледали различни филми, след което ги анализирали, участвали също и в ролеви игри, които били преплетени със самия учебен предмет. Целият този процес пленил бъдещата студентка, която вече не се колебаела какво иска да учи.

ТАКА СЕ ОЗОВАЛА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, А ПЪРВОТО Й ВПЕЧАТЛЕНИЕ БИЛО, ЧЕ МЕЖДУ СТАРАТА ЧАСТ И НОВАТА ИМАЛО ОГРОМЕН КОНТРАСТ.

ВИНАГИ УСМИХНАТОТО МОМИЧЕ МАРТИНА НЕДЕЛЧЕВА РЪКОВОДИ ПЪРВИЯ В СТРАНАТА СТУДЕНТСКИ КЛУБ ПО ПСИХОЛОГИЯ. Младата студентка от...
В САЩ успява да спаси дете и да се порадва на природните забележителности.

Градът я пленил, а историята му и до днес я вдъхновява. Още повече Мартина харесала своите преподаватели, които освен професионалисти били и психолози. Имало и ситуация по време на лекции, когато преподавателка помогнала на студентка да преодолее фобията си от светкавици и гръмотевици. Мартина Неделчева определя своите преподаватели като истински хора.

Била изключително изненадана, когато я избрали за председател на Клуба по психология „Доц. д-р Илия Стойков“. Първоначално мислела да се кандидатира за заместник-председател, но когато влязла на събранието, колегите й я предложили и гласували тя да оглави клуба, който е първият подобен в България. В началото била в шок, но това й помогнало за личностното израстване.

Така открила истински приятели с общи интереси. Харесал й много организационния процес в клуба, който тази година става на 10 години. Дейността му се изразява в провеждането на публични лекции в съответните дялове от психологията. Наскоро са имали такава по криминална психология с Росен Йорданов, киберпсихология и детска психология. Често провеждат и психологическо кино, където анализират различни филми. Всяка година се състои и Седмица на психологията, при която дейността на клуба се „отваря“ към всички желаещи да се докоснат до психологията. Като част от инициативата се провежда и играта „Опознай непознатия“, при която студенти, които не се познават, сядат един срещу друг и започват да общуват.

А КАТО НАЙ-ГОЛЯМ УДАР ЗА МАРТИНА И НЕЙНИТЕ КОЛЕГИ Е ЗАГУБАТА НА ЕДИН ОТ НАЙ-ОБИЧАНИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ – ДОЦ. ДОБРИН ДОБРЕВ, КОЙТО ПОЧИНА В КРАЯ НА МИНАЛАТА ГОДИНА.

ВИНАГИ УСМИХНАТОТО МОМИЧЕ МАРТИНА НЕДЕЛЧЕВА РЪКОВОДИ ПЪРВИЯ В СТРАНАТА СТУДЕНТСКИ КЛУБ ПО ПСИХОЛОГИЯ. Младата студентка от...За всички студенти това бил ужасен ден и истински шок, който все още не могат да преодолеят. Затова решили да посветят на него ежегодната конференция на клуба, както и сборника, който издават.

Сега Мартина е трети курс, но вече мисли за бъдещето. Твърдо е решила да завърши докторантура със социална или организационна психология. Иска да започне професионалния си път като учителка или като училищен психолог. Желае да опознае поколенията след себе си, да намери пресечни точки с тях, а някой ден да отвори и собствен кабинет. Казва, че ако успее да вдъхнови дори един ученик, това ще е достатъчно за нея.

НО МАРТИНА НЕ СЕ ЗАНИМАВА САМО С ПСИХОЛОГИЯ, ОТ ДВЕ ГОДИНИ Е СЕРТИФИЦИРАН ВОДЕН СПАСИТЕЛ КЪМ АМЕРИКАНСКИЯ ЧЕРВЕН КРЪСТ.

ВИНАГИ УСМИХНАТОТО МОМИЧЕ МАРТИНА НЕДЕЛЧЕВА РЪКОВОДИ ПЪРВИЯ В СТРАНАТА СТУДЕНТСКИ КЛУБ ПО ПСИХОЛОГИЯ. Младата студентка от...
В клуба по психология Мартина намира истински приятели.

Миналата година работила като спасител на басейн в щата Вирджиния. Тогава успяла да спаси и давещо се дете. Усетила веднага, че то има проблем, и се притекла на помощ, като му хвърлила пояса, предотвратявайки сериозна трагедия.

При посещението си в САЩ успяла да види и Гранд каньон, откъдето пази невероятни спомени. Изобщо Мартина обича приключенията и да обикаля България. Поставила си е за цел да достигне до всички 100 национални туристически обекта, като вече има печати от половината.

В заключение Мартина казва, че любимият й въпрос е как се вижда след 10 години. И отговорът й е именно като дипломиран докторант по психология, заобиколена с качествени хора.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *