Водещи новиниСъдби

Мъж с паркинсонова болест твори мебели от дърво

Марин Маринов обзавел имоти на принцеса Tеофана фон Саксен

 

75-ГОДИШНИЯТ МАРИН МАРИНОВ ИЗУМЯВА ЛЕКАРИТЕ, КОИТО МУ ЗАБРАНИЛИ ДА РАБОТИ КАТО ДЪРВОДЕЛЕЦ ЗАРАДИ ПОСТАВЕНАТА ДИАГНОЗА ПАРКИНСОНОВА БОЛЕСТ.

75-ГОДИШНИЯТ МАРИН МАРИНОВ ИЗУМЯВА ЛЕКАРИТЕ, КОИТО МУ ЗАБРАНИЛИ ДА РАБОТИ КАТО ДЪРВОДЕЛЕЦ ЗАРАДИ ПОСТАВЕНАТА ДИАГНОЗА ПАРКИНСОНОВА БОЛЕСТ.
Марин Маринов

Възрастният мъж не се отказва от препитанието си и прекарва по 6 часа на ден в труд в своята работилница. Напук на коварното неврологично заболяване той твори уникални мебели, надпреварвайки се с неприятните симптоми, сред които непрестанно треперене на ръцете. Щастлив е, че въпреки огромната конкуренция в бранша заявките и поръчките към него не стихват.

Марин е родом от търновското село Балван. Като млад имал колебания към коя сфера на реализация да се ориентира, тъй като играел добре баскетбол. Решил да остави спорта като хоби и постъпил да учи в Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“. Оказало се, че дърводелството много му приляга, и чувствал огромно удовлетворение от майсторенето. Така през 1984 г. официално стартирал в професията.

Първото му работно място било държавно дърводелско предприятие във Велико Търново, където клиентите чакали по 5 години, докато им дойде редът за изпълнение на поръчките за мебели.

„Имаше много работа. Правех на месец по десетки кухни, шкафове, библиотеки, маси, столове, кресла, легла и какво ли не. Участвах в обзавеждането на общината, картинната галерия, спортната зала. Работил съм съвместно с най-добрите архитекти в старата столица, сред които покойната арх. Румяна Брайнова“, разказа Марин.

Създадените от него мебели прехвърлили пределите на областта и стигнали до хотелските комплекси по Черноморието, както и частни домове и учреждения в Холандия.

75-ГОДИШНИЯТ МАРИН МАРИНОВ ИЗУМЯВА ЛЕКАРИТЕ, КОИТО МУ ЗАБРАНИЛИ ДА РАБОТИ КАТО ДЪРВОДЕЛЕЦ ЗАРАДИ ПОСТАВЕНАТА ДИАГНОЗА ПАРКИНСОНОВА БОЛЕСТ.
Врата в процес на изработка

Един ден в него се родила идеята за собствен цех за мебели. По онова време било много трудно да се издействат разрешителни документи и въобще цялата процедура отнемала години. Въпреки всички спънки той упорито преследвал целта си. Негов приятел му съдействал за метални конструкции, а друг – за тухли. Вдигнал работилницата в двора на къщата си в Балван, но здравните власти отказвали да му дадат санитарно разрешително. Стигнало се до момент, в който от полицията идвали да го арестуват, че работи нелегално. Това го провокирало да отиде лично до здравното министерство в София и да уреди нещата. В крайна сметка през 1990 година получил заветната зелена светлина.

Цехът му бил първият частен за производство на дървени мебели в община Велико Търново. Клиентите се увеличавали всеки ден, а Марин давал препитание на 16 служители. С времето кризата ударила и неговия сектор, а конкуренцията в околността станала голяма. Накрая останал да се труди сам в работилницата.

Преди 12 години го диагностицирали с паркинсонова болест. Обиколил десетки лекари, които да му помогнат. Всички медици обаче били категорични, че за да не прогресира твърде бързо заболяването, е редно да се откаже от дърводелството.

„Бях приет за терапия в МВР болницата в София. Леглото в стаята беше много неудобно. Тогава се обадих по телефона на принцеса Tеофана Аладжова фон Саксен, с която сме приятели, за да й разкажа за проблема. Тя веднага откликна и изпрати огромен тир с дарение – болнични легла за клиниката. С нея се познаваме от младостта, защото съм обзавеждал нейни апартаменти и офиси“, сподели Марин.

75-годишният мъж потърсил медицинска помощ и в Париж.

75-ГОДИШНИЯТ МАРИН МАРИНОВ ИЗУМЯВА ЛЕКАРИТЕ, КОИТО МУ ЗАБРАНИЛИ ДА РАБОТИ КАТО ДЪРВОДЕЛЕЦ ЗАРАДИ ПОСТАВЕНАТА ДИАГНОЗА ПАРКИНСОНОВА БОЛЕСТ.
Направено от Марин кресло

Тамошните лекари му обяснили, че за разлика от България, на пациентите с Паркинсон във Франция се препоръчва гимнастика, а не медикаменти. Оттогава той прави всеки ден упражнения и твърди, че се чувства добре.

Към днешна дата не си представя живота, без да майстори мебели. Търсят го предимно за направа на врати, прозорци, маси, кресла, кухненски шкафове и др. Една от последните му поръчки била от германско семейство, установило се в Балван, което го ангажирало да направи иновативен курник с автоматично отварящи се врати.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *