Свят

Французите правят по-малко секс, предпочитат да гледат телевизия

Франция се смята за страна на любовта, но според ново проучване французите правят все по-малко секс, като предпочитат да гледат Нетфликс, телевизия или да прекарват време в социалните мрежи, предаде ДПА.

Проучване на IFOP показва, че любовният живот във Франция, особено сред младите хора, е достигнал най-ниската си точка от 70-те години насам.

Делът на възрастните, които твърдят, че не са правили секс през последните 12 месеца, се е увеличил от 9% на 24% между 2006 и 2023 г. Във възрастовата група от 18 до 24 години – от 5% на 28%. Във възрастовата група от 25 до 34 години, обаче, 94% са правили секс поне веднъж през последната година.

Докато през 2009 г. общо 58% от мъжете и жените във Франция са заявили, че правят секс поне веднъж седмично, през 2023 г. техният дял е едва 43%.

Много от французите в посоченото проучване считат, че са незадоволени. Около 55% от мъжете и 39% от жените казват, че рядко правят любов. Броят на неудовлетворените жени почти се е удвоил от 1996 г. насам, като 21% искат по-честа интимност.

Според проучването причините за намаляването на сексуалната активност са, че хората предпочитат да гледат филми по телевизията или по стрийминг услугата Нетфликс, да се ровят в социалните мрежи, да играят на компютърни игри или да четат книги.

Ръководителят на проучването Франсоа Краус разказа, че в момента сме в един исторически цикъл. Той допълни, че през 80-те и 90-те години на миналия век са били времена на хиперсексуализация. Днес се движим към сексуалност, която е по-скоро качествена, отколкото количествена, каза той. „Тя е антициклична: това, което едно поколение прави интензивно, следващото го прави по-малко“, каза Краус в заключение.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *