Свят

Принц Хари пристигна в Лондон, за да види баща си, който беше диагностициран с рак

Принц Хари, който живее в отчуждение в САЩ и е в конфликт с кралското семейство, е пристигнал по-рано днес в Лондон, за да види баща си крал Чарлз Трети, след като беше оповестено, че монархът е диагностициран с рак, предаде АФП, позовавайки се на британски медии.

Според „Телеграф“ херцогът на Съсекс, който се отказа от кралските си задължения през 2020 г., е пристигнал на летище „Хийтроу“ след нощен полет, за да посети баща си в лондонската му резиденция „Кларънс хаус“.

След 17 месеца на трона крал Чарлз Трети ще отсъства от обществения живот за неопределен период от време.

След съобщението, което беше шокиращо за Обединеното кралство, от цял свят заваляха пожелания за неговото възстановяване.

Министър-председателят Риши Сунак се опита да успокои хората за здравословното състояние на краля, като каза пред Би Би Си, че ракът на 75-годишния монарх е бил „открит рано“.

„Формата на рака“, от която страда Чарлз Трети, не беше уточнена. Известно е само, че заболяването е открито по време на операцията за доброкачествено уголемяване на простатата в края на януари, на която монархът се подложи, както и че не става въпрос за рак на простатата.

Един от най-обичаните членове на кралското семейство, принцесата на Уелс Катрин, се възстановява от мистериозна коремна операция през януари, която я задържа в болница почти две седмици. Съпругата на принц Уилям не се е появявала от Коледа насам и завръщането й не се очаква преди Великден.

В отсъствието на крал Чарлз Трети задачата да представляват монархията се пада основно на 76-годишната му съпруга кралица Камила и на 41-годишния престолонаследник принц Уилям.

Малко преди съобщението за раковото заболяване на краля престолонаследникът оповести, че възобновява обществените си дейности, които преустанови за няколко седмици, за да остане близо до принцесата на Уелс Катрин и трите им деца.

Пристигането на принц Хари в Лондон поражда нова надежда за помирение между херцога на Съсекс, който се оттегли от кралските си задължения през 2020 г., и останалата част от семейството, и най-вече с брат му.

Според британските медии принц Хари е трябвало да дойде сам в Лондон, без съпругата си Меган и двете им деца Арчи и Лилибет, както беше за коронацията на баща му през май миналата година.

Както и при операцията си за проблем с простатата, Чарлз Трети е избрал да не крие заболяването си, за разлика от потайността около здравето на предишните монарси. Дворецът обаче запазва мълчание относно подробностите.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *