Водещи новиниОбществоСвищов

Свищовска учителка създаде първия у нас наръчник за работа с изкуствен интелект

Предстоят обучения на преподаватели на място в цялата страна

 

Младата и пълна с новаторски идеи Кристиана Чешмеджиева от Свищов създаде първия в България наръчник за работа с изкуствен интелект, предназначен за учители.

А заедно с великотърновеца Александър Иванов, създател на агенцията CreateX и на „Дигитален Търновград”, с интерес към развитието на образованието в скоро време ще предприемат нещо наистина мащабно – обучения на живо на учители из цяла България. Книгата й ,,AI в обрaзованието. Наръчник за учители” ще излезе на пазара в средата на февруари и ще може да се поръчва в платформата на Prepodavame.bg. Предназначението на този наръчник е да помага в ежедневните административни задачи, които са много натоварващи, в изготвянето на планове, на уроци, контролни, препоръки. Както и в обратната връзка, например за върнати домашни работи, която по принцип да бъде персонализирана и по-бърза, и да подобри комуникацията между ученик и учител. „Идеята е постепенно изкуственият интелект да се внедрява в класните стаи, защото не можем да избягаме от напредъка на технологиите, нито можем да ограничим учениците да го използват. За най-правилната възраст за въвеждането му сред подрастващите съм се консултирала с Женя Лазарова, специалист по невронауки. Нашата цел е да научим учителите правилно да боравят с него и да бъде в тяхна полза. А и на децата”, сподели авторката, която през миналата година спечели световна награда за принос на жените в IT сектора.

Наръчникът е написан на разбираем език, като ограмотяването започва с това какво представлява изкуственият интелект, как и на какъв принцип работи, как можеш да извлечеш информация и тя да бъде адекватна и с възможност за проверка и с какво могат да помогнат платформите, които го използват.

След голямо проучване Кристиана Чешмеджиева е включила над 30 платформи с изкуствен интелект с повече от 15 успешни практики от целия свят и от часовете й по медийна грамотност и дигитално предприемачество в СУ „Николай Катранов” – дисциплина, която тя е създала. В наръчника има конкретни теми: математика – изкуствен интелект, изкуства, чужди езици – изкуствен интелект и т. н. с подходящи примери как могат да си взаимодействат. „Когато учителите успеят да осъзнаят необходимостта от използването на изкуствен интелект в пряката си работа с учениците, ще могат да им дадат насоки. В момента 100% от моите ученици го прилагат, но крият това от другите учители. Лъжат се един друг. Повечето от учителите пък го отричат, защото смятат, че учениците ще станат по-мързеливи и ще учат по-малко. Да, това ще стане така, ако преподавателите не се научат и не научат и децата как адекватно да го използват в изпълняването на задълженията си. Изкуственият интелект стимулира груповата и персоналната работа, допринася за развитие на когнитивните умения на учениците. Дори и на емоционалните умения, защото, ако създадат например с него някакво изображение, по този начин стимулират въображението си. Изкуственият интелект е инструмент за надграждане, а не основата за умения, които се развиват в начална възраст. И след VIVII клас помага за създаване на различни типове съдържание. Мен не ме притеснява неговото развитие, а деградацията на естествения интелект. Наскоро ме питаха докъде може да стигне изкуственияj интелект. През всичките години еволюция на човечеството нещата, които са съсипвали хората, са егоизмът, лъжите, нарцисизмът – все човешки качества. А изкуственият интелект е създаден да помага. Ако един човек го прилага с лошите си качества, тогава и ефектът ще бъде отрицателен. Т. е. ние, учителите, трябва да научим учениците да го използват за добро”, смята Кристиана Чешмеджиева.

Напоследък тя доста често е канена като лектор. Съвсем скоро, на 2 февруари, беше във Велико Търново по покана на преподавателката от Историческия факултет на ВТУ доц. Виолета Стойчева.

В хотел „Премиер” креативната учителка говори за използването на изкуствения интелект в разказването на истории пред млади хора от София, Велико Търново и Челопеч, които работят по проект „Живи спомени”.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *