Горещи новиниЕленаПолитикаСвищов

Родена в Свищов, но с еленски корени, Йорданка Чобанова е новият шеф на представителството на ЕК у нас

Новият ръководител на представителството на Европейската комисия в България е Йорданка Чобанова, която е с корени от Елена.

Въпреки че е родена в гр. Свищов, тя прекарва голяма част от детските си години в родния си край. Работата на баща й обаче отвежда семейството в Сливен, където тя получава средното си образование.

През 2002 г. завършва висше образование в Икономическия университет – Варна, през 2003 г. специализира в Будапеща, Унгария, а от 2003 до 2007 г. е зачислена в редовна докторантура в Европейския университет, Флоренция, където защитава дисертационен труд и получава докторска степен.

Баща й – доц. д-р Йордан Христов Чобанов, е роден в Марян и е преподавател в Инженерно-педагогически факултет – Сливен, а дядо й и баба й – Христо и Йорданка Чобанови, прекарват живота си, работейки в гр. Елена.

Чобанова притежава професионални умения в областта на дипломацията, воденето на преговори, представителството и политическата комуникация, усъвършенствани по време на 15-годишния й професионален опит в българските и европейските публични институции.

От 2016 г. до 2021 г. заема длъжността посланик на Република България в Словашката република, където трупа много ценен дипломатически опит. Преди това е заемала няколко ключови позиции у нас, включително съветник по европейските въпроси на президента и заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Познанията й за политиките на ЕС и работата на Комисията са допълнително подсилени чрез настоящата й роля на служител по политиките в генерална дирекция „Морско дело и рибарство”. В момента тя е служител в генералната дирекция „Морско дело и рибарство“ към Еврокомисията.

На новата си позиция като ръководител Йорданка Чобанова ще изпълнява функциите на официален представител на Европейската комисия в България под политическото ръководство на председателя Урсула фон дер Лайен.

Датата, от която нейното назначение ще влезе в сила, ще бъде определена на по-късен етап.

По времето, когато изпълнява длъжността посланик в Словакия, Чобанова има ползотворно сътрудничество с Община Елена – през 2019 г. местни деца изработват над 200 мартеници, които изпращат за 1 март.

Освен това производители на местни продукти представиха община Елена на Коледния базар в Братислава – едно от най-популярните благотворителни мероприятия в страната с 28-годишна традиция, което представлява своеобразна презентация на участващите в него чрез дипломатическите си представителства държави.

Йорданка Чобанова не само че е закърмена с духа на възрожденския град, но и винаги е използвала възможността да популяризира родния си край.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *