Култура

Кинофестивал „Срещи на младото европейско кино“ започва във Велико Търново

Кинофестивал „Срещи на младото европейско кино“ стартира в петък във Велико Търново

Организаторите от “Арте Урбана Колектив” канят всички деца, техните учители и родители на серия от прожекции на филми на млади режисьори.

Стартът ще бъде даден на 9 февруари от 14 ч. в актовата зала на СУ „Емилиян Станев“. Най-голямото училище в областта е съорганизатор на фестивала, а учениците от киноклуба в школото са едни от дейните участници в инициативата и своеобразни пътеводители за бъдещите млади кинорежисьори в училището и града.

Първата от „Срещите на младото европейско кино“ ще е с хърватската късометражна програма „Преходи във времето“, която ще отведе зрителите на пазар в центъра на Загреб, ще ги запознае с мистичната баба Яня и ще разкаже различни човешки истории, пресъздадени чрез писма от близки и роднини. Веднага след прожекцията учениците от киноклуба ще са на разположение за въпроси и дискусии, а по-дейните зрители ще имат възможност да се включат в различни киноработилници и да заснемат своят първи късометражен филм.

Официалното откриване на „Срещи на младото европейско кино“ ще бъде на 9 февруари от 18 часа в кинозалите на кино „Искра“ със специален киноконцерт. Зрителите ще могат да се насладят на френски късометражни анимационни филми с музика, композирана и изпълнена на живо от джаз пианиста Станислав Арабаджиев.

През почивните дни прожекции на късометражни филми ще има и в Регионалната библиотека „Петко Славейков“, както и в общностното пространство „Солидария“.

Всички прожекции са със свободен вход, но с предварително записване, тъй като местата в киносалоните са ограничени. Желаещите могат да попълнят форма за записване на сайтовете на организаторите – https://arteurbanacollectif.com/ или https://em-stanev.org/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *