Култура

Честваме 555 години от пренасяне на мощите на св. Иван Рилски, Светият път ще бъде отразен и в картини

През 2024 г. ще честваме 555 години от святото дело на пренасяне на мощите на св. Иван Рилски от Търновград до Рилския манастир

Това събитие стои в основата на нов национален проект „Светият път в картини”, който бе открит с концерт пред пълна зала в читалище „Надежда”.

В него участваха ученици от великотърновски средни и основни училища, както и от ОУ „Хр. Смирненски” в с. Самоводене.

Началото на проекта даде областният управител Ивайло Здравков. „Пътят, по който са пренесени мощите на най-почитания български светец Иван Рилски, е извор на вдъхновение. Но той е и знание за българската вяра, за патриотизма в най-чистия му вид без каквото и да е идеологическо бреме и спекулации. Затова пожелавам успех и на добър час!”, каза в словото си той.

Организатор на инициативата е сдружение „Движение на просветителите”, а автори и ръководители са Стефан Стефанов и Мартин Карагеоргиев.

Целта е да се представят 24 пейзажа от забележителни места по пътя на пренасянето на мощите на българския светец Йоан Рилски Чудотворец от Търновград до Рилската света обител. Така ще се постави началото на изграждането на български духовен път, а петима художници – Илина Стефанова, Ели Иванова, Николай Първанов, Данимира Гегова, Василена Трунчева и Никола Анастасов, ще представят класическа живопис, графика, дигитални картини и иконопис от пътя на мощите на светеца. В творческия екип са включени още ученик от художествена паралелка, студент по архитектура, завършили студенти по изобразително изкуство, автори и ръководители на проекти и програми на Национален фонд „Култура“.

Партньори по проекта са над 20 училища от градовете Велико Търново, Луковит, Никопол, Плевен, Враца, София и Рила.

Консултанти са основателите на Пешеходния поклоннически поход „Светият път“ Паскал Пиперков и Евгени Коев, както и историкът проф. Пламен Павлов, също радетел за инициативата от 2019 г.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *