Водещи новиниОбразование

Два кабинета за 100 000 лв. с италиански учебен автомобил и с дентален стол откриха във великотърновско училище

ДВА НОВИ УЧЕБНИ КАБИНЕТА ЗА 100 000 ЛВ. ОТКРИХА В ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ЕЛЕКТРОНИКА И ЕЛЕКТРОТЕХНИКА „АЛЕКСАНДЪР СТЕПАНОВИЧ ПОПОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

Те са напълно оборудвани за нуждите на специалностите в училището и ще помогнат на учениците в часовете им по практика.

Възпитаниците на гимназията вече разполагат с кабинет за електрообзавеждане на транспортна техника с макети на италианската фирма „Лоренцо“. Един от тях представлява макет на реален автомобил с двигател и спирачни системи. Подобни има само в още 4 училища в страната, обясни директорът на ПГЕЕ Нели Николова.

Функциите на установката бяха демонстрирани от д-р инж. Евгени Драголов и ученици, които разказаха подробности за окачването, задвижването на двигателя, скоростната кутия, генератора на автомобила, ремъците и филтрите.

ДРУГА УСТАНОВКА Е ОБОРУДВАНА СПЕЦИАЛНО ЗА ОБУЧЕНИЕ ПРИ ЕЛЕКТРООБЗАВЕЖДАНЕ НА АВТОМОБИЛИ. Тя разполага с табло на кола, акумулатор, генератор, запалителни свещи, разпределителна кутия, както и със стартер. Оборудвана е още с мигачи и фарове.

„Тук виждате всичко от електроинсталацията на автомобила, като започнем от акумулаторната батерия до запалителната система. На учениците може да се демонстрира всичко нагледно – работата на запалителната, осветителната и пусковата система на автомобила“, сподели инж. Драголов.

КАБИНЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА ЗА АСИСТЕНТИ СЪЩО БЕШЕ ОТКРИТ В УЧИЛИЩЕТО.

Учениците от 9-и клас бяха облечени със специални туники, а помещението вече е оборудвано с истински зъболекарски стол, предоставен от д-р Драганчев. С оборудването се запозна и председателят на Обществения съвет на училището д-р Стефан Войчев, който пожела на учениците действително един ден да станат асистенти или лекари по дентална медицина. Той им показа и основния комплект инструменти за прегледи, с които кабинетът е оборудван.

„Втория срок започваме практика в реална работна среда при д-р Грашкина. Ще изучаваме дентални болести, нашата работа ще е да предразполагаме пациентите, да помагаме на доктора и работа с документи“, разказаха деветокласниците.

10 000 лв. са съфинансирани от бизнеса, а останалите средства в размер на 90 000 лв. за двата кабинета са осигурени от националната програма „Модернизиране на професионалното обучение“. Лентите им не бяха прерязани от ръководството на училището, а по настояване на директора Нели Николова това направиха общинските съветници, свързани с училището, и журналисти.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *