Здраве

Фелшдери се готвят за протест, настояват за признаване на съсловна организация

ФЕЛДШЕРИ И ЛЕКАРСКИ АСИСТЕНТИ ПОДГОТВЯТ ПРОТЕСТ

Недоволството на здравните работници произтича от апатията на управляващите по отношение на признаването на съсловна организация.

Ангажираните в системата дават срок на здравното министерство до 19 февруари да предприеме действия за удовлетворяване на исканията. След тази дата, ако ситуацията не бъде променена, фелдшерите и лекарските асистенти, работещи в Спешна помощ, учебните заведения, социални институции и др. учреждения, излизат на ефективна стачка. Тя ще се изрази с преустановяване на работа.

„От началото на мандата на настоящото правителство Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшери настоява управляващите да изпълнят даденото предизборно обещание за внасяне и гласуване на законопроект за самостоятелна съсловна организация на лекарските асистенти и фелдшери. Настояваме за срещи и коректност в отношението на народните представители към съсловието ни, но за пореден път получаваме пренебрежение и незаинтересованост спрямо необходимостта от спешна и адекватна интеграция в здравната система“, заяви Иван Кънев, фелдшер във Велико Търново.

Той коментира, че през последните месеци с колегите му многократно са правили опити за разговори с управляващите, но политиците са неглижирали проблема.

По думите му без призната съсловна организация браншът няма представителност, саморегулация и самоконтрол. Той акцентира върху това, че въпреки безпрецедентна криза на здравни кадри властимащите не обръщат внимание на шепата лекарски асистенти и фелдшери, останали да практикуват у нас.

„С колегите ни асоциират към професионалистите по здравни грижи. А всъщност всички фелдшери и лекарски асистенти притежават умения за извършване на квалифицирани дейности в областта на спешната и първичната медицинска помощ. Функциите и дейностите са свързани със предоставяне на медицинска помощ – понятие, многократно надхвърлящо понятието „здравна грижа”, посочи Кънев.

Споделя, че създаването на съсловна организация за лекарските асистенти и фелдшерите няма да засегне, нито да утежни изпълнителната власт и управлението на здравната система, а ще създаде правила и регистри, ще улесни дейността на администрацията и ще повиши качеството на предоставяните на обществото здравни услуги.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *