Водещи новиниЗдраве

Клиничният психолог д-р Адриан Аврамов помага на зависими от наркотици, хазарт и алкохол в специална Общност „Кошер“

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ КЛИНИЧЕН ПСИХОЛОГ Д-Р АДРИАН АВРАМОВ ПОМАГА НА ЗАВИСИМИ ОТ НАРКОТИЦИ, АЛКОХОЛ И ХАЗАРТ ДА ПРЕОДОЛЕЯТ ТРУДНОСТИТЕ.

Той е част от екипа на Общност „Кошер“, в който десетки зависими търсят подкрепа и получават шанс за нов живот.

Д-р Адриан Аврамов помага на зависимите да продължат нормално живота си.

Базата на „Кошер“ е в Банкя, сградата е луксозна, а нейните потребители са като в хотелски условия. Добрата атмосфера е първата крачка към подобряване на тяхното състояние, но основна роля играе екипът, с който Адриан Авраpsiholog, мов работи.

Терапевтичният център за лечение и рехабилитация на зависимости „Кошер“ съществува от миналата година. В екипа му са включени клинични психолози, терапевти и консултанти с личен опит. Последните са специалисти, които са успели да се преборят с различни зависимости в личния си живот и могат да предадат опита си на хора в нужда.

В екипа има и консултанти, които от 10 години са се справили със зависимостите и в момента помагат на хората в Общност „Кошер“, разказва Адриан Аврамов.

ПРОГРАМАТА Е НАПРАВЕНА ДА БЪДЕ ИНОВАТИВНА И БЛИЗКА ДО СЕМЕЙНАТА СРЕДА, ЗАТОВА И БАЗАТА Е В ЦЕНТЪРА НА БАНКЯ.

В нея готви частен готвач, потребителите са по двама в стая, имат телевизия, могат да слушат и музика. Всеки ден там минава по график, имат отговорности и задължения, които трябва да изпълнят. Провеждат се различни терапии в четири групи, а неделя е свободен ден, споделя още Адриан Аврамов, който определя „Кошера“ като близък до социалните услуги.

Създател на услугата е Симеон Парлапанов, който също е бивш зависим. Още от самото начало към екипа се присъединява Адриан Аврамов, който е отдаден в каузата си да помага на хората. За съжаление, много от потребителите на услугата имат по няколко зависимости. Хазартът често върви с алкохол, защото в казината много пъти се предоставя безплатно.

ПО ДУМИТЕ НА Д-Р АВРАМОВ НАМАЛЯВА И ВЪЗРАСТОВАТА ГРАНИЦА НА ЗАВИСИМИТЕ. ИМА ВЕЧЕ СЛУЧАИ НА 12-ГОДИШНИ ДЕЦА, КОИТО ПУШАТ ТРЕВА.

Навлизат и новите модерни дроги като райски газ и така нареченият чай за пушене. Именно той е особено опасен халюциноген и води до много тежки психози, споделя Адриан Аврамов.

„Тази билка навлезе навсякъде, представлява синтетика, която се пуши във вид на чай. Води до халюцинации и паранои. Буквално изпържва мозъка. Смесват я с трева или тютюн в черни хартийки. Ефектът е много бърз и за кратко време, затова се вдигат дозите“, разказва Адриан Аврамов. По думите му в близките на Велико Търново села като Дъскот, Върбовка, Мусина и Михалци въпросната билка вече е навлязла. Наркотикът се произвежда в Китай и влиза през САЩ.

НАЙ-МЛАДИЯТ ПОТРЕБИТЕЛ НА УСЛУГАТА „КОШЕР“ Е НА 18 ГОДИНИ. СЪЗДАТЕЛИТЕ МИСЛЯТ И ЗА ПОДОБЕН ЦЕНТЪР ЗА НЕПЪЛНОЛЕТНИ.

Базата на „Кошер“ се намира в центъра на Банкя.

Продължителният контакт с участниците на програмата включва проследяване и подкрепа за срок от поне две години след излизането им.

Д-р Адриан Аврамов е завършил „Обща психология и Социална педагогика“ през 2001 г. във Великотърновския университет. Това е бил първият випуск с комбинирани две специалности в една. Клинична психология той завършва в Софийския университет, където получава и докторска степен. Има специализации за работа при психотравми, поведенческа психология, психотерапия, а в момента е към края на семейната и фамилната психология.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *