Водещи новиниОбщество

Над 330 възрастни и хора с увреждания ще получават социално-здравни услуги в дома си

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОСИГУРЯВА УСТОЙЧИВОСТ НА ПРОЕКТА „ГРИЖА В ДОМА“, С КОЙТО СЕ ПОДКРЕПЯТ НАЙ-УЯЗВИМИТЕ ЖИТЕЛИ НА СТАРАТА СТОЛИЦА И ПРИЛЕЖАЩИТЕ МАЛКИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА

Възрастни хора, инвалиди и лица, които не могат да се грижат за себе си, ще продължат да бъдат посещавани от социални работници, домашни санитари, психолози и медицински сестри.

От социално-здравните услуги ще се възползват над 330 души, като успоредно с това се осигурява трудова заетост на 105 назначени служители.

Социалният проект „Грижа в дома в община Велико Търново“ стартира през ноември 2022 г. и още тогава нареди старата столица сред първите четири общини в България, които реализират мерки по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027.

С изпълнението и надграждането на дейностите по проекта хората от най-уязвимите групи получават навременна и професионална подкрепа в зависимост от техните индивидуални потребности.

Това включва почасови мобилни услуги по здравна и социална грижа в дома, психологическа подкрепа, медицински консултации при необходимост, превенция и профилактика на здравето. Продължава и патронажната грижа – доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги.

Средствата са осигурени по линия на Европейски социален фонд плюс чрез програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027. Удължаването и надграждането на проекта за грижа в дома стана факт след подписаното от кмета на Велико Търново инж. д-р Даниел Панов допълнително споразумение към договора за отпускане на безвъзмездна финансова помощ.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *