ЕленаОбщество

Триетажна погача спечели първото издание на празника „Само в Елена – да хапнем питка с мед на Св. Харалампий“

Най-новото събитие от празничния календар на Община Елена – „Само в Елена – да хапнем питка с мед на Св. Харалампий“, зарадва еленчани и гости, събрали се на площад „Христо Ботев“ в съботния ден

Св. Харалампий е покровител на пчеларите, а и до днес хората носят мед за освещаване в храмовете и после го слагат на обредните хлябове.

Празникът е специален за еленчани, защото обичаят с раздаването на питки с мед и орехи на 10 февруари е с вековна история.

Събитието започна с освещаването на погачите, участващи в конкурса „Най-красива и вкусна домашна пита“, от архиерейския наместник на Еленска духовна околия протойерей Валентин Георгиев. В надпреварата се включиха 24 пити. Трудната задача да оценят кулинарните шедьоври бе на журито в състав инж. Живко Миланов, Десислава Никифорова и Силвия Мирянова.

За децата също не липсваше забавление – кулинарна работилница под надслов „Лесно ли е да замесим питка“ с ръководители Катя Цветкова и Йорданка Пенева.

Фолклорен поздрав към публиката направиха от Културния клуб на пенсионера „Възраждане“ с ръководител Иванка Спасова и съпровод Станьо Станев, ТФК „Еленика“ към НЧ „Просвета – Разпоповци – 1881“ с ръководител Йордан Минчев, ВГ „Романтика“ към НЧ „Просвета – 1897“ с. Палици, ВГ „Гласовете на Зинзъра“ към НЧ „Съгласие – 2014“ с. Блъсковци, Певческа група от туристи ветерани „Планински мелодии“ и ФФ „Балканджийче“ към НЧ „Напредък – Елена – 1863“ с ръководител Йорданка Грънчарова.

Най-новото събитие от празничния календар на Община Елена – „Само в Елена – да хапнем питка с мед на Св. Харалампий“, зарадва еленчани и...В празника се включиха и представителите от сдружение „Пчела“ – сем. Стефанови и сем. Кръстеви. За финал на събитието председателят на журито обяви победителите и отличените със специални награди. Триетажната пита на младата еленчанка Радина Маринова зае първото място, втора се класира Наталия Николова с прекрасно декорираните си пити, а третото място бе за Поликсена Кръстева, която освен производител на мед се оказа и сръчен кулинар.

За децата, участници в работилницата, имаше подарък – бурканче с мед, а накрая всички опитаха от вкусните домашни пити на площада.

Организаторите изказват благодарност към всички участници и гости на събитието, както и към Гъбената ферма с управител Кристиян Дончев, Местна инициативна група (МИГ) общини Елена и Златарица, сем. Антонови, сем. Кръстеви, които се включиха в осигуряването на наградния фонд за празника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *