Горещи новиниСпорт

Футболни легенди, близки и приятели почетоха паметта на Трифон Иванов

Христо Стоичков, Краси Балъков, Бончо Генчев и Георги Василев бяха сред футболните личности, почели паметта на легендарния Трифон Иванов.  Железният защитник почина на 13 февруари 2016 година от инфаркт. Днес по традиция от ОП „Спортни имоти и прояви“ подредиха кът пред паметната плоча на екснационала на стадион „Ивайло“ във Велико Търново, а Отец Асен отслужи заупокойна молитва.

Майката на Трифон Иванов- леля Маринка, дъщеря му Марина, заместник- кметът на Община В. Търново проф. Георги Камарашев, съдийският наблюдател на ФИФА- Ичко Лозев, бившите футболисти на „виолетовите“ Никола Велков и Георги Трендафилов, президентът на „Етър ВТ“ Деян Куздов, спортният директор Стефан Атанасов, треньори от школата на клуба и граждани се поклониха пред паметта му.

„Точно 8 години станаха, времето си лети, спомените остават. Виждам го пред мен. Последният му разговор в онзи ден беше с мен. Времето не лекува, болката остава.

Макар сега от отвъдното, ние сме си приятели. Обичта, уважението един към друг, то никога няма да свърши. Знам какво беше в ония години, когато нашите кариери бяха на върха и какво беше след това. За мен Трифон ще остане човекът с това голямо сърце, с обичта, с уважението към всеки един. Той никого не делеше. Децата ни израснаха заедно. Врата до врата ни бяха апартаментите, даже си направихме собствена врата между тях. Трифон си остана момчето, което дойде от Търново в София с този характер, с този хъс. Никога няма да забравя първия път, когато влезе в съблекалнята на ЦСКА и каза: „Аз идвам да стана шампион на България“ …“, разказа Христо Стоичков.

„Трифон е бил и винаги ще бъде с нас, винаги ще го помним и уважаваме. Толкова хубави спомени имаме с него…“, заяви Красимир Балъков.

„Няма как да не ми е близък на душата, защото първо беше голям българин, а след това и невероятен човек. Да не говорим за качествата му като футболист и какво е направил въобще за любимия „Етър“, понеже е продукт на великотърновския футбол. Ако говорим за мегазвезда като Христо Стоичков, той беше нареден до него. Голям! Иктински приятел, една великолепна личност. Толкова много спомени имам с него и хубавото е, че всички тези спомени са с много положителни емоции. Винаги победител“, бяха думите на Бончо Генчев.

„Никога не сме го забравили и така ще бъде до последния ни миг. Лично аз съм с невероятни впечатления, изградил съм респект и уважение към него, получил съм нещо, което трудно се намира в живота. Ако някой мисли, че тези 8 г. ни отдалечават, се заблуждава. В сърцето си имам спомени, които винаги ще останат в мен. Уважението ми към Трифон е изключително голямо“, сподели Георги Василев.

Трифон Иванов е футболист №1 на България за 1996 г. С ЦСКА става 3 пъти шампион на България, а през 1996 г. печели титлата на Австрия с „Рапид“ (Виена).

Има 77 мача и 6 гола за националния отбор на България. Носител е на Орден „Стара планина“ и е Почетен гражданин на Велико Търново.

Незабравимо ще остане неговото попадение във вратата на Русия на Националния стадион „Васил Левски“ на 10 септември 1997 г., с което България се класира за световното във Франция през 1998-а.

В последните години от живота си сърцатият бранител заемаше поста председател на Зоналния съвет на БФС във Велико Търново.

Снимки: Ростислав Грънчаров

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *