ЛясковецОбщество

Изоставената гара в Лясковец е в трагично състояние, кметът настоява БДЖ да я обезопасят

С писмо до Национална компания „Железопътна инфраструктура“, която е част от БДЖ, кметът на Лясковец Васил Христов настоява да бъде обезопасена изоставената гара в града

Сега всеки може да влезе сред руините й и инциденти са напълно възможни.

Гарата е в трагично състояние, с рухнали тавани и стени, които са засегнати от белезите на времето. Освен всичко това преди няколко години сградата горя, а пожарът бе предизвикан вероятно от клошари.

На 9 февруари комисия от общински служители са огледали гарата, констатирали са състоянието й, след което е подаден официално и сигналът до БДЖ  сградата да бъде или съборена, или обезопасена.

Гара Лясковец е втората поред по съществувалата до 2002 г. жп линия Горна Оряховица – Елена.

Строежът започва на 5 октомври 1924 г. и продължава 6 години. На 26 октомври 1930 г. е изцяло завършена и пусната в експлоатация само отсечката от жп гара Горна Оряховица до град Лясковец с дължина 6275 м. На 19 август 1930 г. в 10 ч. сутринта пристига първият работен влак, идващ от гара Горна Оряховица. Участъкът е построен с временна и редовна трудова повинност. Цялата жп линия е завършена и открита за редовна експлоатация едва през 1974 г. Дължината на линията Горна Оряховица – Елена е 43 410 метра, като по трасето са построени 16 моста.

През 2002 г. пътническото движение по линията е преустановено със заповед на Министерски съвет, а на следващата година тя е закрита като нерентабилна.

Днес линията се използва само в частта си от Горна Оряховица до Лясковец, като се води маневрен район Лясковец. На бившата гара Лясковец се намира една от базите на Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“. Също така по клона се движат и товарни влакове, които возят скрап.

Още преди откриването на гара Лясковец в близост до нея е построено тържище за плодове и зеленчуци. През 1934 г. северно от гарата е построена винарска изба, която през 1947 г. прераства във винзавод за типизирани вина. По-късно той става един от големите винарски заводи в страната и е свързан с железопътната линия чрез два индустриални клона. През 1947 г. южно от гарата се обособява ТПК „Автопобеда”, която впоследствие прераства в авторемонтен завод. През 1963 г. североизточно от гарата е построен завод за автоматични везни, а до него и фабрика за метален амбалаж. Северозападно от гарата са разположени предприятие за пластмасови изделия и малка консервна фабрика.

След прекратяването на редовните съобщения през 2002 г., жп гара Лясковец е подложена на погром и разруха.

Кражбите стават ежедневие, а сградата започва да се руши. През годините е имало инвеститорски интерес към сградата на приемното здание, но той не е реализиран.

Преди година-две се заговори за възраждане на железопътния транспорт в България, който става приоритетен. Затова и БДЖ в повечето случаи не желае да разпродава изоставените гари, защото могат отново да влязат в експлоатация. За тази в Лясковец обаче кметът Васил Христов е скептичен, че пак ще приема влакове и пътници.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *