Водещи новиниГорна ОряховицаОбщество

На терена на бившите общински оранжерии в Горна Оряховица ще правят приют за кучета

След редица огледи теренът на бившите общински оранжерии в Горна Оряховица, стопанисвани и в момента от ОП „Поддържане, пътна инфраструктура и озеленяване“, е избран за изграждане на приют за безстопанствени кучета

Зам.-кметът Анелия Христова посочва къде ще се намира бъдещият приют за кучета.

Имотът се намира в Източната промишлена зона на града, по бул. „Македония“, отдалечен е от жилищни райони и по тази причина жителите на Горна Оряховица няма да бъдат притеснявани от шум или неприятни миризми.

Не съществуват и рискове за околната среда, а при необходимост ще се предвиди пречиствателно съоръжение. Тъй като парцелът е голям, той ще бъде разделен, като част от него ще остане открит склад за нуждите на общинското предприятие, а върху другата му част ще бъде изграден приютът. Дългосрочният план е капацитетът на приюта да бъде за около 200 кучета. Техническият проект обаче се предвижда да бъде изготвян на етапи, като първоначално съоръжението ще бъде предназначено за 50 животни, а капацитетът ще бъде поетапно разширяван.

В тазгодишния общински бюджет, който идната седмица ще бъде гласуван от Общинския съвет, са предвидени 100 000 лв. за проектиране и изграждане на приют.

Други 100 000 лв. са заложени, за да обезпечат редица мерки за ограничаване популацията на бездомните кучета като кастрация и чипиране.

Зам.-кметът по ТСУ инж. Анелия Христова вече подготвя предложение, с което още на предстоящата редовна сесия ще поиска местният парламент да разреши изработването на ПУП за разделяне на имота и промяна начина на трайно ползване на частта за приют, както и да упълномощи кмета да възложи проектиране.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *