Водещи новиниОбщество

Вечният огън в Търново гори само по празници

Поддържат го от Ротари клуб

 

Велико Търново е един от малкото градове, в които гори така наречения Вечен огън.

Велико Търново е един от малкото градове, в които гори така наречения Вечен огън. Пламъкът е символ на вярата, мъдростта и силата на...Пламъкът е символ на вярата, мъдростта и силата на българския народ. Той е онзи свещен символ, пред който всички се покланяме, когато свеждаме главите си до паметника „Майка България“. И така е вече 23 години. Наши читатели обаче ни сигнализираха, че Вечният огън гори само няколко дни в годината. Неговите пламъци могат да бъдат видени само по празници, и то за няколко часа…

На 22 март 2001 година Вечният огън във Велико Търново е запален. Изграждането му е финансирано и осъществено от Ротари клуб. За благородната кауза ротарианци събират 15 000 лв. Проектът е одобрен от много общественици, историци и военни. Пpи създаването нa Вeчния oгън ca изпoлзвaни изoбpaжeниятa нa лaвpoв вeнeц и двa кpъcтa oт бългapcкия цapcки opдeн зa хpaбpocт. Има и два надписа: “Бългapиo, зa тeбe тe yмpяхa…” oт cтихoтвopeниeтo нa Ивaн Вaзoв “Нoвoтo гpoбищe нaд Сливницa” и “Нa пaднaлитe гepoи oт пpизнaтeлнитe тъpнoвци”. Оттогава до днес обаче Вечният огън гори само по празници и няма как да бъде видян от великотърновци, както и от гости на града в останалите дни.

От Община Велико Търново обясняват, че Вечният огън на практика продължава да се поддържа от Ротари клуб.

Велико Търново е един от малкото градове, в които гори така наречения Вечен огън. Пламъкът е символ на вярата, мъдростта и силата на...Общината се грижи за инсталациите и паметника, но няма финансов ангажимент към пускането на Вечния огън. Всъщност общинарите се обаждат на председателя на Ротари клуб преди всеки празник и той поема ангажимент за запалването му. Ротарианци правят сами профилактика на съоръжението и са прегърнали идеята за поддръжката. Въпросът с постоянното пускане на огъня не е финансов, увериха от Община Велико Търново. Такава била практиката и в останалите градове, където съществуват подобни съоръжения – Вечният огън да не гори постоянно.

В други градове обаче има съществена разлика. Освен с Панорамата Плевен е известен и с Вечния си огън. Той е запален през далечната 1968 година по случай 90-годишнината от Освобождението на България. Намира се пред параклиса мавзолей „Свети Георги Победоносец“. Разликата с великотърновския Вечен огън е, че този в Плевен рядко може да бъде видян загасен. Пламъкът се поддържа постоянно, а преди няколко години съоръжението беше ремонтирано. Вероятно това не излиза скъпо на Общината, която го поддържа вече близо 50 години.

Вечният огън всъщност е символ, който трябва преди всичко да гори в сърцата на българите.

Велико Търново е един от малкото градове, в които гори така наречения Вечен огън. Пламъкът е символ на вярата, мъдростта и силата на...Огънят трябва да изгаря неправдата в обществото и да топли добрите дела на родолюбците. Огънят трябва да служи като олтар на признателност, той трябва да бъде навсякъде в нашето общество. Хубаво е обаче и очите да виждат пламъка, за да вдъхват надежда на сърцето, че все пак има и вечни неща в този свят.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *