КултураСухиндол

Деси Добрева взриви публиката на Зарезанската вечеринка в Сухиндол

Самодейните състави, децата от училището и детската градина демонстрираха своите таланти

Обичаната българска певица Деси Добрева взриви публиката по време на Зарезанската вечеринка в Сухиндол.

Красивата и талантлива изпълнителка вдигна на крака присъстващите, които извиха хора на сцената. Тя беше подгрявана от фолклорната формация „Шарена гайда“, а народните ритми зарадваха присъстващите.

Зарезанската вечеринка се провежда в деня преди празника Трифон Зарезан, а първата се състои през далечната 1920 година. В тази връзка кметът инж. Пламен Чернев приветства хората в пълната зала на читалище „Трезвеност“ и върна лентата назад във времето.

„Помня още когато бях много малък и не ме водеха на вечеринка с баба ми слушахме изпълненията по радиоточката. И беше същата емоция както сега, защото самодейни състави и гостуващи изпълнители веселяха всички нас, защото празникът Трифон Зарезан не е само в един ден, а приготовленията започват много преди това. Няма друг град или населено място, което може да се похвали с празник, който се отбелязва 159 години. Няма друго място, което да бъде наречено „люлката на винарството“, освен Сухиндол. И това е благодарение на Марко Вачков“, обърна се към всички инж. Пламен Чернев.

От името на почетните граждани на Сухиндол приветствие към всички отправи проф. Андрей Кехайов.

„Аз съм от Южна България и там такива традиции няма. Но когато преди 7-8 години бях поканен за пръв път и видях как се зачита традицията, разбрах, че това е посланието за тези, които са тук и които утре ще бъдат. Защото без история, без традиции не можем да направим бъдещето. Това, което виждам в Сухиндол, е за възхищение. Защото в тази малка община с такъв дух, се поддържат значими неща. Аз ви обещавам, че тази година ще направя една инвестиция в Сухиндол“, сподели професор Кехайов.

Изключително богата беше и програмата на самодейните състави. „Гъмзовяни“ с ръководител Теодора Костова изпълниха танците „Копаница“ и „Дайчово хоро“. Смесен народен хор с художествен ръководител Атанас Костов представи „Садила мома край море лозе“ и „Мома Грозданка“, а „Дай вино“ в изпълнение на Нигяр Абилева и „Излезох да се прошетам“ в изпълнение на Митка Узунова с ръководител Милчо Маринов заслужиха аплодисментите на публиката.

Блестящо се справиха и най-малките участници в програмата от ДГ „Соня“, а първокласниците от СУ „Св. Климент Охридски“ с ръководител Петя Карагерова изпълниха сценка „Трифон Зарезан“. Сцена „Златната ябълка” пък представиха ученици от 2-ри и 4-ти клас с ръководители Нина Янкова и Иваничка Каменова.

Рецитал „Сухиндол – мой край любим“ на учениците от 3-ти клас с ръководител Полина Пашева беше аплодиран от всички в залата, а възпитаници на училището от 5-и до 12-и клас по национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта” с ръководител Гергана Димитрова изпълниха хората „Сборенка“ и „Челе уне“.

Бурно аплодирани бяха Бояна Дойкова с песента „Пътнико свиден“, Мария-Луиза Златанова с „Недо ле, Недке“ и Алехандра Димитрова с „Рипни, Калинке“. Техен ръководител е г-жа Валентина Гърбова.

Детски танцов състав „Малките сухиндолци“ с ръководител Теодора Костова изпълни „Право северняшко хоро“, а учителят Иван Лилов представи тематичната песен  „Пий вино“.

Особено интересни за публиката бяха Дани и Оги Кордо с тяхната интерпретация на „Еволюция на танците – част 2“, а песента „Българка“ в изпълнение на Валентина Гърбова получи заслужени аплодисменти.

В края на вечеринката всички станаха на крака, за да изслушат химна на Сухиндол, чийто автор Андрей Дреников почина наскоро.

Вечеринката беше допълнена с хора под открито небе и звуците на Златаришката духова музика. Кулминацията на празника беше пищната заря, която освети площада в центъра на града.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *