Общество

Умъртвяват над 37 000 пекински патици

Засякоха ново огнище на птичи грип в област Велико Търново

 

ФЕРМА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ПЕКИНСКИ ПАТИЦИ В ГОРНООРЯХОВСКОТО СЕЛО ВЪРБИЦА Е ПОКОСЕНА ОТ ПТИЧИ ГРИП.

В стопанството се отглеждат над 37 000 пернати. Вирусът е установен тази седмица и от Областната дирекция по безопасност на храните стартират мерки за овладяване на заразата.

От институцията определиха 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата Върбица и Горски Долен Тръмбеш, общ. Горна Оряховица и 10-километрова наблюдавана зона, включваща селата Горски Горен Тръмбеш, с. Писарево и Драганово, гр. Долна Оряховица, общ. Горна Оряховица. Освен тях под наблюдение ще бъдат и селата Царски извор, Сушица, Бряговица от общ. Стражица и селата Джулюница, Добри дял и Козаревец от общ. Лясковец.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

От Агенцията по безопасност на храните напомнят, че птичето месо и продуктите, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Последното огнище на птичи грип в областта беше констатирано през октомври м.г. във ферма за кокошки носачки в Дебелец. Тогава близо 400 000 пернати бяха хуманно умъртвени и загробени в общински терен.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Умъртвяват над 37 000 пекински патици

  • Добре изпълняват директивите. Нищо ново под слънцето на Сатаната. От Малтус насам…

    Отговор
  • Айде де, още ли има, не ги ли избихте всички вече, то е ясно, че украински яйца ще ядем и вече ядем, колко стопанства унищожихте, колко народ остана без работа да мизерства заради вас, продажни мекерета такива, вие ще увиснете по дърветата първи, идва Видов ден…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *