Горна ОряховицаОбщество

Дават 10 000 лв. за трето дете в Г. Оряховица, ако родителите докажат 5-годишен осигурителен статус

Финансовата помощ е за раждане или осиновяване на малчуган

ЕДНОКРАТНА ПАРИЧНА ПОМОЩ ЗА СЕМЕЙСТВА, КОИТО СЕ СДОБИЯТ С ТРЕТА РОЖБА, ЩЕ ДАВАТ В ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Идеята е лансирана от кмета Николай Рашков и предстои да получи одобрението на местния парламент. Вече е изготвен и проект за Правилника за реда и условията за отпускане на средствата, който ще бъде подложен и на обществено обсъждане.

Получаването на сумата от 10 000 лв. е обвързано с критерии. Родителите ще трябва да удостоверят, че са с непрекъснат осигурителен статус за последните 60 месеца.

Освен това следва да докажат, че по-големите им деца редовно посещават детска градина или училище и не са налагани социални мерки за закрила на хлапетата.

Сред условията фигурира също изискването поне единият от родителите в семейството да работи по постоянно трудово или служебно правоотношение, военнослужещ или самоосигуряващо се лице.

Желаещите да се възползват от финансовата помощ трябва да подават заявления с указаните документи в срок до три месеца от датата на раждане или осиновяване на третото дете. Заявлението се подава и от двамата родители освен в случаите на развод, смърт на единия или фактическа раздяла. В случаите на фактическа раздяла или развод кандидатстването се извършва от родителя, на когото с влязло в сила съдебно решение е предоставено упражняването на родителските права за третото дете. Ако е налице висящ съдебен спор относно родителските права, всеки от родителите има право да подаде заявление, но то ще се разглежда след произнасяне на магистратите.

Друго важно изискване е родителите да нямат непогасени задължения към Общината и държавата.

В момента Община Горна Оряховица подкрепя финансово двойки с репродуктивни проблеми, а също деца с изявени дарби в изкуствата и спорта. Отпуска се и еднократна финансова помощ от 300 лв. за раждане или осиновяване на до трето дете.

„Новата мярка надгражда тази политика. Искаме да подкрепим активните хора на Горна Оряховица, които дават своя принос към обществото“, коментира кметът Николай Рашков.

В бюджета на Община Горна Оряховица за 2024 г. са планирани 100 000 лв. за финансово подпомагане по мярката.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *