Водещи новиниГорна ОряховицаОбщество

Земеделец иска да дърпа по 7680 кубика дневно от Янтра, за да напоява земите си

Масиви с обща площ 1948 декара, които ще бъдат засети с пшеница, царевица, люцерна и слънчоглед в землището на горнооряховското село Върбица, иска да напоява земеделският производител „Агротим“ ООД.

За инвестиционното си намерение той е уведомил Община Горна Оряховица, както и РИОСВ – Велико Търново, от която се очаква преценяване на необходимостта от ОВОС.

Поливките ще се извършват сезонно от май до август. Предвидените количества вода общо за цялата година са 662 358,96 кубични метра, или 7680 кубика на ден, изчислени при работа на помпата 16 часа на денонощие, или общо 86 дни.

Намеренията на производителя са да напоява земите чрез дъждовална напоителна система, като водата ще се черпи от страна на левия бряг на Янтра с два помпени агрегата.

След всеки помпен агрегат ще се монтира водомер, като изпомпената вода ще се отвежда от няколко свързани тръбопровода. Трасето на главните тръбопроводи пресича общинска земеделска територия, която представлява гори и храсти.

Тъй като част от водовземането, помпените агрегати и главният водопровод преминават през защитена зона от мрежата „Натура 2000“, РИОСВ е извършила допълнителна проверка и се е произнесла, че инвестиционното предложение е допустимо в режима на защитена зона „Река Янтра“.

Предвид необходимостта от обективна преценка за степента на въздействие върху посочената защитена зона и най-вече заради бъдещото отнемане на големи водни количества и промяна в режима на реката екоинспекцията изисква допълнителен хидроложки доклад. Трябва да се вземат предвид водните количества от другите съществуващи и предвидени водовземания в участъка между двата големи водосбора на р. Белица и р. Лефеджа. В документа е необходимо да бъде посочено минималното средно многогодишно водно количество за екологично суха година конкретно за периода юни – август и съпоставка на заявеното водно количество.

Ана РАЙКОВСКА

Снимката е илюстративна.

2 thoughts on “Земеделец иска да дърпа по 7680 кубика дневно от Янтра, за да напоява земите си

 • Редовно !!!! се мият цистерни с химикали за обработка на почвата.Това не се контролира
  Оставено е на решението на шофьора на цистерната….
  Торовете попадат в реката …..
  За летния период река Янтра е пълноводна в първата половина от месец юни .
  Месец юли август септември е различно ….нивото е ниско появяват се островчета по основното русло.
  Напояването трябва да е контролирано.

  Отговор
 • Още един разсипник от земеделската мафията иска да съсипва природата.
  Естествено институциите ще разрешат след като си получат комисионните.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *