Горещи новиниЗдравеОбщество

С мобилни инсинератори умъртвяват пекинските патици във Върбица

 

Наложиха забрана за организиране на пазари за птици в областта

 

ЛИКВИДИРАНЕТО НА ОГНИЩЕТО НА ПТИЧИ ГРИП ВЪВ ФЕРМА ЗА ПЕКИНСКИ ПАТИЦИ В ГОРНООРЯХОВСКОТО СЕЛО ВЪРБОВКА СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА С ПОМОЩТА НА МОБИЛНИ ИНСИНЕРАТОРИ. В тях болните и контактни пернати ще бъдат умъртвявани. Вече загиналите от вируса крилати няма да бъдат изнасяни от стопанството, а също ще бъдат изгаряни в съоръженията. Очаква се процесът да приключи в първите дни на седмицата. Това стана ясно по време на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, която се събра при губернатора Ивайло Здравков.

Дейностите по овладяване на заразата се ръководят от Областната дирекция по безопасност на храните. Съдействие оказват всички пряко и косвено засегнати институции, включително и кметовете на общини, чиито територии попадат в 3-километровата предпазна и 10-километровата наблюдавана зона. Организацията се подпомага също от ОД МВР и РД ПБЗН.

В покосеното от птичи грип стопанство се извършва механично почистване и многократна дезинфекция на помещенията за птици, оборудването, транспортните средства, както и дворовете и улиците в и около птицевъдния обект.

Собственикът ще бъде обезщетен по Закона за ветеринарномедицинска дейност. Предстои да бъдат изчислени финансовите загуби за унищожаването на отглежданите във фермата над 37 000 пекински патици.

От Областната агенция по безопасност на храните информират, че  контролът над птицевъдните обекти в региона ще бъде засилен, а при всяко съмнение ще се вземат проби за птичи грип. Извършва се епизоотично проучване и проследяване през последните три седмици на движения на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти добити от тях, както и на фураж за птици и транспортните средства, свързани с технологичния процес в предпазната и наблюдаваната зона.

Успоредно с това властите наложиха задължително мерки за биосигурност. Те включват забрана за търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод и птиче месо, както и преустановяване на организирането и провеждането на панаири, пазари и изложби за птици. Забранено до второ нареждане ще е и разселването на птици за подновяване на дивечовия запас.

Предстоят проверки за спазването на въведените ограничения във фермите за птици в цялата област. На собствениците на обекти, които не са ги въвели, ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *