Водещи новиниСъдби

Златина Найденова отглежда най-древния сорт пшеница – лимец, от който е направен хлябът на Тайната вечеря на Исус Христос

Младата фермерка има и масив с лековитата билка безсмъртниче

 

ЗЛАТИНА НАЙДЕНОВА И СЕМЕЙСТВОТО Й СА СЕ ПОСВЕТИЛИ НА НАЙ-ДРЕВНАТА ЗЪРНЕНА КУЛТУРА, КОЯТО ДАТИРА ОТ 7000 Г. ПР. ХР. И Е ОПРЕДЕЛЯНА ОТ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ КАТО ЖИВА ХРАНА.

Златина Найденова

Младата жена и съпругът й отглеждат 30 дка с т. нар. дива пшеница в землището на великотърновското село Никюп. Уникалното жито, което произвеждат, превъзхожда останалите сортове със своите здравни ползи за човешкия организъм. Според народната медицина лимецът се използва за превенция и лечение на диабет, сърдечно-съдови болести, рак, репродуктивни проблеми, глутенова непоносимост и куп други заболявания.

Златина е представител на онази все още малка общност у нас, която дава своя принос за връщане към позабравените традиции и водене на живот в унисон с природата. Тя е родом от Плевен, но завършила психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Съпругът й пък е от Варна. През 2008 г. си купили къща и земеделска земя в Никюп. Желанието им било да се захванат със земеделие, но нито имали опит, нито идея каква точно култура да засеят. Първоначално си направили малък гъбарник, но пазарът в селото бил твърде ограничен и пренесли препитанието в София. Поживели в столицата и макар всичко в бизнеса да вървяло, не се чувствали добре там и се върнали в Никюп. Този път твърдо били решени да обработват земята си и нямали колебания какво ще отглеждат.

„В нашето семейство се храним с лимец от много години.

Тъй като се бяхме убедили в здравните му ползи, решихме да започнем да го отглеждаме за собствени нужди. Още няколко семейства обаче пожелаха да се присъединят към идеята ни и да произвеждаме и за тях. Така с голямо желание направихме първите си крачки в земеделието, като засяхме 7 дка. Направихме сеитбата още през пролетта, защото нямахме търпение да дочакаме есента. Ожънахме същата година. Експериментът беше сполучлив. С времето увеличавахме площите и сега го сеем на 30 дка“, сподели Златина.

Младата жена разказва, че лимецът е много интересна култура. Изследователите твърдят, че с него са се хранили фараоните, траките и древните цивилизации. Има сведения, че хляб от лимец е присъствал на Тайната вечеря на Исус Христос и се явява последната храна, която е консумирал преди Кръстната му смърт.

В своята книга „Изначалният хляб“ покойният и известен билкар Емил Елмазов публикува снимка на зърно лимец, което показва енергийната му структура.

На нея се вижда светещата аура на самото зърно и оттам идва и твърдението, че това е жива храна.

Безсмъртниче

„Елмазов разказва как изначалните сортове – било то зърнени култури, плодове и зеленчуци, са създадени по перфектен начин от природата и носят светлина. Колкото повече претърпяват процес на хибридизация, толкова повече светлината изчезва от храната. А тази светлина е онова, което храни човека. Затова в днешно време се наблюдават толкова много нови и различни болести, защото хората са се откъснали от това, което им е дадено от Бог“, обяснява Златина.

Споделя още, че хората в Никюп винаги са им помагали с каквото могат, а най-голямо съдействие оказва местната земеделска кооперация със засяването и ожънването, тъй като със съпруга й нямат своя техника.

Твърди, че земята в селото е плодородна и това се отразява на добива.

Той е около 200 кг/дка. „Лимецът е нискодобивна култура по принцип. В сравнение със съвременни сортове пшеница, от които може да се получи до 900 кг/дка, при лимеца изобщо не може да се говори за такива големи количества. Това определя високата му цена на пазара. Крайната цена е висока, но си заслужава, защото тук не става въпрос само за храна, а и за здраве“, казва тя.

Продукцията продават предимно на крайни потребители, но имат и клиенти фирми, които купуват по-големи количества. Извършват продажби и на хора в чужбина – в Австрия, Германия и Великобритания.

„Много наши клиенти ни откриват по повод борбата с различни заболявания и след препоръки от здравни специалисти. Обичайно те са получили наставления да изключат хляба от бяло брашно или да го заменят с такъв от лимец. Хората после ни дават обратна връзка колко по-добре се чувстват.

Това е храна, подходяща дори за бебета. Могат да се захранват с лимец.

Дъщерите на Златина сред лимеца

В 100 г лимец се съдържа дневната човешка нужда от протеин, засища и държи ситост в продължение на часове. Включва витамини от групите А, Б и Е, желязо, цинк, магнезий, осем вида аминокиселини. С него може да се приготвят всички рецепти, за които се използва бяло брашно, но реално има здравословен ефект.

Природата е създала лимеца по перфектен начин. Той е култура, която не боледува. Не страда от гъбични заболявания както съвременните сортове пшеница и реално нищо не може да попречи израстването и развитието му. Не го пръскаме с химични препарати“, увери младата жена.

Успоредно с лимеца семейството отглежда и билката безсмъртниче. Решили да сеят още една култура за разнообразие и като алтернатива, ако древното жито даде слаба реколта. Избрали тази билка, защото у нас се отглежда от малко фермери, а в същото време е изключително лечебна и помага за много заболявания и страдания.

През 2018 г. заедно с приятели и други работници засели 11 дка с безсмъртниче.

Отнело им 4 дни, защото нямали машина и се наложило да влагат семената в почвата на ръка. Първите 2 години били много трудни. Изисквали се непрестанни усилия, за да потръгне растението. Отново се придържали към философията си да не прилагат химия и препарати.

„Работата с билките започва напролет и приключва късна есен. Основната ни задача е да държим нивата чиста, докато стане време билките да цъфтят. Когато това стане, започваме старателно да обираме цветчетата, отново на ръка, и да ги сушим. Имаме няколко продукта – сушена билка, етеричното масло и флорална вода“, обясни Златина.

По думите й флоралната вода притежава част от качествата на етеричното масло, но е лек продукт и може да се прилага и при деца. Подходящ е за промиване на рани и има много добър ефект върху кожата при обриви, пъпки, екземи и лишеи.

Основата характеристика на етеричното масло от безсмъртниче е, че то спомага синтеза на колаген в кожата и затова е много търсено в козметиката. Има медицински ползи, тъй като проявява силен противовъзпалителен ефект.

Чай, приготвен от билката, пък носи благотворно въздействие върху стомашно-чревния тракт, бъбреците, жлъчката и черния дроб.

Фазите на лимеца

Лекува възпаления по тези органи и същевременно ги детоксикира.

„Помага също при травми, проблеми с мускулите и сухожилията, следоперативни рани, заличаване на белези след интервенции, при болки в кръста, артрит и др. Повечето клиенти са пробвали всевъзможни методи и лекарства от класическата медицина и фармация и търсят билките като последна инстанция. Винаги обаче съветваме хората да се консултират със здравни специалисти, преди да предприемат лечение с билки“, допълва Златина.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Златина Найденова отглежда най-древния сорт пшеница – лимец, от който е направен хлябът на Тайната вечеря на Исус Христос

  • Да ви имам заглавието и статията! Сбъркали сте си професията, бе ! Трябваше маркетинг и реклама да работите. Христос, Тайната вечеря и хляб от Никюп, билки и енергии, Енерго-Про липвсва само, верно ли ?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *