Горещи новиниЗдраве

До края на март режат лентата на хеликоптерната площадка в търновската болница

СТАРТИРАХА ДЕЙНОСТИТЕ ПО РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА ЕДИНСТВЕНАТА БОЛНИЧНА ХЕЛИКОПТЕРНА ПЛОЩАДКА В ОБЛАСТТА

Тя се намира в северната част на двора на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Инвестицията за възстановяването й идва от здравното министерство и възлиза на 120 000 лв. Прогнозата на ръководството на лечебницата е дейностите да бъдат завършени за по-малка сума.

Площта, върху която е разположено болничното вертолетно летище, е с формата на квадрат с размери 40/40 кв. м. В него със специална маркировка ще бъде начертан кръг, а във вътрешността му ще има червен кръст, чрез който ще бъде обозначено мястото за кацане на медицинските хеликоптери.

„Теренът ще бъде подравнен.

Съществуващата площадка с фундамент трябва да се рехабилитира с един пласт асфалтобетон, трябва да бъде положен един запечатващ слой асфалт и върху него ще се постави въпросната маркировка “, информира д-р Даниел Илиев, шеф на областната клиника.

Проектът предвижда изграждане на две полоси – за кацане и излитане, заради което е предвидено почистване на част от дървесната и храстовата растителност в двора на болницата.

Ще бъде преасфалтирана и алеята от хеликоптерната площадка до пътя към Спешно отделение. Ще бъде монтирано специално осветление, видеонаблюдение и помещение за обслужващия персонал.

Очаква се до края на месец март хеликоптерната площадка вече да функционира.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *