Общество

Откриха изложбата базар за мартеници, правени от хора с увреждания

Изделията се продават на символични цени и могат да бъдат закупени до 1 март във В. Търново

 

ПОТРЕБИТЕЛИТЕ И ЕКИПИТЕ НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОДРЕДИХА ИЗЛОЖБА БАЗАР „БАБА МАРТА БЪРЗАЛА, МАРТЕНИЧКИ ВЪРЗАЛА“.

Росица Димитрова

Щандът се намира в района на сградата на Общината, до чешмичките, и представя красиви червено-бели изделия, за които стотици деца, възрастни и хора с увреждания са работили месеци наред. Приходите от продажбите ще отидат за закупуване на материали за артателиетата на звената и други нужди на институциите.

„За 13-а година организираме базара. С много голямо желание и изключително зачитане на това, което правят децата, възрастните и хората с увреждания, ние продължаваме традицията да представяме произведеното от социалните услуги. Нашата изложба базар „Баба Марта бързала, мартенички вързала“ ще зарадва всички граждани и гости на нашата община. Нека хората да се отбият и да погледнат какво се предлага на щанда“, призова Росица Димитрова, началник на общинския отдел „Социални дейности и здравеопазване“.

Тя посочи, че изложбата базар дава голям смисъл и емоции на потребителите на социални услуги, защото, подготвяйки се за него, те усвояват редица знания и умения. По думите й творбите всяка година задобряват и хората създават по-красиви и по-сложни като техники мартеници.

В първия ден на щанда се представиха от общинската организация на Съюза на инвалидите в България.

„Подготвили сме не само мартеници. Имаме картички за 8 март, сувенири с квилинг техника, картини, гоблени и др. Стараем се да работим с природни материали, за да може да надминем китайските изделия и да покажем българското – шевицата, вълната и трикольора. За нас е важно да предаваме традициите от поколение на поколение и искаме да покажем майсторството на ръчния труд“, заяви Йотка Вълева, председател на организацията.

„Малко по-скъпи са нашите изделия от китайските, но в тях са вложени много труд, любов и социална работа. Всичко е изработено от хора с увреждания, а целта е да се социализират. Те искат да са полезни на себе си и на обществото“, коментира тя.

Допълва, че тази година участват в базара с над 2500 мартеници.

„Приходите ще бъдат използвани за закупуване на нови материали, както и за покриване на разходите за участие във фестивали за хора с увреждания. Благодарим на Общината, че всяка година ни осигуряват транспорта до събитията, а нощувките са за наша сметка“, поясни Вълева.

В минали години с част от събраната сума от продажби са осигурявали финансови помощи за децата на членове на организацията за абитуриентски балове, лечение и др. дейности.

На щанда до 1 март ще се представят общо 32 социални звена и организации.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *