ОбразованиеУ нас

Започва стипендиантска програма за талантливи кандидат-студенти в сферата на математиката и информатиката

Това е изключителна и уникална инициатива за България

Програмата има за цел да подпомогне най-талантливите ни деца в България, за да може те да се развиват на световно ниво – тук на място, и да могат да позиционират България като технологичен лидер, каза на пресконференция в Министерския съвет (МС) проф. Мартин Вечев – научен директор на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

В предстяването на програмата участваха също министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректорът на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“, проф. Георги Вълчев, деканът на Факултета по математика и информатика (ФМИ) на СУ проф. Мая Стоянова, както и представители на бизнеса.

Програмата има заимствени елементи от такива подобни програми от най-елитните университети в света, но това е българска програма, която обединява най-доброто, което имаме в България.

Това са Факултетът по математика и информатика (ФМИ) в СУ, както Софийският университет, където студентите ще провеждат базовото си обучение, INSAIT, където се правят изследвания на световно ниво в сферата на информатиката и изкуствения интелект, и бизнесът, който финансира програмата. Тя изцяло е финансирана с частни средства – с над 1 млн. лв., стипендиите са в размер на 72 000 лв. за период от четири години и включват, както базовото обучение във ФМИ на СУ, в специалност „Информатика“, така и стажове, ежегодна работа и изследвания в INSAIT, и летни стажове в технологични компании, обясни проф. Мартин Вечев.

Той обясни, че програмата вече е в сайта на INSAIT и кандидат-студентите могат да кандидатстват, а срокът е 17 март. Тези 72 000 лв. са на студент и тази сума покрива целия четиригодишен период на образование по програмата. Тази година смятаме да приемем десетина студенти в пилотната фаза на програмата, а в следващата година може да са повече – 15 или 20 студенти, обясни проф. Вечев.

Тази програма ще помогне за задържането на много умни млади хора в България и кандидатите по програмата трябва да изпълнят три неща, свързани с ФМИ, каза деканът на Факултета по математика и информатика (ФМИ) на СУ проф. Мая Стоянова. Първо трябва да кандидатстват във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, второ – да бъдат приети в специалност „Информатика“, в бакалавърска програма, и трето – да се запишат като студенти. Те трябва да бъдат приети и за стипендианти в INSAIT. За тях ще има и допълнителни ангажименти – стажове, семинари, и вярвам, че това ще доведе до издигане на нивото на цялата специалност, заяви проф. Стоянова.

Ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев каза, че тази програма показва модела, по който трябва да се насърчават младите, талантливите умове на България.

За тази програма бизнесът и партньорите осигуряват необходимите средства, за да могат студентите да се учат във фундаменталните дисциплини. Надявам се в следващите години към този пример да се присъедини и останалият бизнес, и общините в България, тъй като най-голямата битка на 21-и век ще е тази за квалифицирания човешки потенциал и трябва да дадем шанс на младите хора да инвестират в знанията си преди да разгърнат потенциала си в бизнеса, отбеляза проф. Вълчев.

Това е много важно събитие за развитие на екосистемата на българското висше образование и наука, защото свързва един водещ универститет в България, какъвто е Софийският университет, с един от най-иновативните изследователски институти през последната година – INSAIT, с бизнеса, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той добави, че това е моделът на развитие на българското висше образование в бъдеще.

Министерството на образованието и науката през последните години много сериозно подкрепя талантливите деца и ученици, които са представители на България в различни международни олимпиади и за тази година средствата за Националната програма „Ученически състезания и олимпиади“ са 5 331 000 лв. Това е с близо 900 000 лв. повече от миналата година, а само за подготовката на учениците от 10-и, 11-и и 12-и клас от олимпийските отбори ще се отделят над 600 000 лева, каза министър Цоков.

Вярвам, че програмата ще започне много добре, държавата ще я подкрепи и ще се опитаме да използваме опита на INSAIT, и на ФМИ на СУ, за да видим дали подобни форми не можем да развием и в няколко други водещи институти, в други области, каза премиерът акад. Николай Денков.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *