Общество

Селски кмет иска по 250 лв. месечно за гориво

Оплаква се и от бездомните кучета, а от Общината обвиняват него

Кметът на Леденик Антон Кръстев настоява той и колегите му в другите населени места от общината да получават по 100 литра гориво на месец или по сегашни цени около 250 лв. Той е входирал предложение от пет точки към кмета на Общината с редица искания.

В първото настоява именно за служебно гориво и посочва, че в три населени места кметовете разполагат и със служебни автомобили.

Това са Ресен, Дебелец и Килифарево. Останалите обаче ползват личните си коли и съответно зареждат гориво за собствена сметка. В тази връзка Антон Кръстев се оплаква, че и амортизацията е за сметка на кметовете.

„Като кмет на населено място в община Велико Търново смятам, че отговорностите, които изпълняваме като кметове във връзка с вменените ни задължения по закон, следва да бъдат съобразени с необходимостта, подобно на общинските съветници, да получаваме, макар и минимални средства, за разходи за външни услуги, гориво“, пише в искането си Антон Кръстев.

Кметът на Леденик има и други претенции. Той посочва, че средствата по програмата „Местни инициативи“, са увеличени на 500 000 лв., но в същото време цените, по които работи Общината с фирмите, са се вдигнали двойно. Затова Кръстев иска сумата по програмата да набъбне на 1 милион лв., каквито бяха и предизборните платформи на някои от политическите партии по време на местните избори.

В третата точка от своето предложение Кръстев напомня, че не по-малко от 30 на сто от постъпленията от продажбата на общински нефинансови имоти се използват за основен и текущ ремонт на социалната и техническата инфраструктура на територията на съответното населено място. По думите му този процент трябва да е не по-малко от 50. Той настоява и постъпленията от наеми на общински имоти в съответното населено място да се използват за облагородяване.

Антон Кръстев е недоволен и от популацията на безстопанствени кучета в Леденик.

Затова предлага разглеждане на дейността на общинския приют и оказване на по-голямо съдействие на кметовете в населените места. Също така той иска минимум два пъти в месеца служители на фирмата да минават през селото и да подписват двустранен протокол с кмета, че са извършили оглед.

От Общината отговарят на Антон Кръстев по точките, но не и във връзка със средствата за служебно гориво.

Общинският кмет Даниел Панов посочва, че Леденик не разполага със самостоятелен бюджет. По думите му реализираните приходи в селото през 2023 г. възлизат на 203 000 лв., а разходите, направени за същия период за населеното място, са в размер на 390 000 лв.

„Видно от представените данни общинският център е дофинансирал със 187 324 лв. населеното място. За сведение от предвидените през 2023 г. средства в размер на 300 лв. за командировки в страната на администрацията в с. Леденик са изразходени 0 лв. Същото важи и за 90% от кметствата без самостоятелен бюджет“, пояснява Даниел Панов. По думите му отговорност за безстопанствените кучета в Леденик носи именно кметът на населеното място.

„Основният проблем с бездомните кучета в с. Леденик е липсата на адекватен контрол върху популацията на домашните кучета от местната власт в селото. Органите на местната власт осъществяват контрол за регистрация и идентификация на домашните кучета, както и контрол върху собствениците им за спазване на тези закони. При констатирани нарушения кметове и кметски наместници съставят актове за административни нарушения.

Към настоящия момент в кметство Леденик са регистрирани едва 7 кучета компаньони, като данните в електронния регистър са неточни и непълни – липса на микрочип, платена такса, номер на ветеринарномедицински паспорт и др. Досега не е извършвана проверка от г-н Антон Кръстев на собственици на кучета компаньони. Оказвано е и съдействие от служители на Община Велико Търново, които през 2022 г. посетиха с. Леденик. Същите констатираха, че домашните кучета са по улиците на селото и върху тях не се упражнява надзор и контрол. Г-н Антон Кръстев нападнал словесно общинските служители, като им заявил, че без негово разрешение не могат да посещават селото и да проверяват собствениците на домашни кучета“, е част от отговора на Даниел Панов.

Екип „Борба“

One thought on “Селски кмет иска по 250 лв. месечно за гориво

  • Той щото беден олигофрена

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *