Водещи новиниОбщество

Поет и рапър превръща къща на Самоводската чаршия в творческа школа

Поетът, рапър и продуцент Стефан Данчев – Стефето закупи стара двуетажна къща на ул. „Никола Златарски” 9 на Самоводската чаршия, за да я превърне в място, в което се твори и се работи.

Творческа къща „Търсач”, както ще се казва новото културно пространство във Велико Търново, ще отвори врати през август, а в момента текат усилени ремонти.

„Знам колко е трудно на младите хора днес да си намерят подходяща среда да творят и да попаднат на правилните ментори. Винаги сме искали да предадем знанията си нататък и да осигурим спокойно място за творчество – такова, каквото ние не сме имали. Първата основна линия, по която то ще работи, е творческа школа за подрастващи, вълнуващи се от създаване на текст, поезия, музика, на песен и от нас могат да получат помощ в продуцирането на проекта и в цялостния процес. Работата няма да е само с нас, ще разчитаме и на опитни хора в бранша. Разбира се, всеки урок ще си има цена, но по-важна за нас е средата. В Творческа къща „Търсач” ще се провеждат събития за хората от бизнеса, уъркшопове, литературни четения, дискусии, музикални и акустични вечери. Така децата от школата ще могат да си представят нещата, върху които работят. За тази цел ще се използва и градината с летен бар и с невероятна гледка отвисоко към града. Третата линия е co-working – споделено пространство, за всички, които работят онлайн във Велико Търново”, разказва за „Борба” Стефан Данчев.

Той, съпругата му и техният кум, които основно ще движат нещата, предвиждат работни станции, шумоизолирани стаи за срещи, т. е. всичко, което е необходимо един човек да си върши работата в приятна обстановка.

Разбира се, за всичко това им помага екип от съмишленици. В къщата ще има оборудвани музикално студио, студио за подкастинг, зала за презентации. След като бъде готова, в нея ще бъде поставено табло с имената на дарителите и помощниците. Който желае, може и сега да се свърже с екипа на „Търсач”.

Името „Търсач” не е избрано случайно. „Вярваме, че човек, колкото повече търси, толкова повече се приближава до това, което иска да бъде и да открие. Животът е път, който не спира и в това е неговият смисъл. Искаме ние и хората покрай нас да търсим стойностните неща в изкуството. Когато твориш, това не става, без да потърсиш идеята. Затова се стремим да провокираме и тийнейджърите да не спират да търсят, защото понякога им е трудно”, казва поетът.

30-годишният плевенчанин Стефан Данчев – Стефето, който е доста популярен сред младата аудитория с авторските си песни, избрал Велико Търново за новия си бизнес, тъй като още през студентските си години се влюбил в града и тук усетил импулса да се развива.

Заселил се със семейството си преди три години във Вонеща вода, но плановете му са свързани със старата столица. В момента учи творческо писане в Оксфорд, за да е на високо ниво, когато школата заработи. Поетът има издадени три стихосбирки с любовна лирика и екзистенциална поезия – „Дано те уцеля”, „Дано те намеря” и „Добре дошъл”. Предстои издаването на четвърта – „Отначало”. Има и награди, последната е от юбилейния, 20-и национален конкурс за поезия „Никола Вапцаров” през 2023 г.

Покрай поезията, която е най-важна за него сред всичките му занимания, се захванал с продуцирането на песни – както свои, така и на други музиканти, и създаване на текстове и музика.

На това учи и деца в юношеска възраст, като им дава частни уроци и ги подготвя да бъдат самостоятелни творци. Като автор на текстове на песни и музика е работил с Дичо и Радослав Владимиров, включва се и в парче на Преслава Пеева и F. O. Рапът му е на социална тематика, текстовете са смислени, без обичайните за стила вулгарности.

Стефан Дойчев е с богат опит в бизнеса, в създаването, организирането и провеждането на уъркшопове. Както и в провеждане на обучения за различни български и чуждестранни компании на тема „Презентационни умения и емоционална интелигентност”.

Преди 4 години тази работа го отвежда и в Индия. Обучавал хора в продължение на три седмици там и се върнал благодарен, защото видял колко много имаме ние в България. В момента се труди на същия фронт, но на проектен принцип, по-скоро като консултант, като подготвя обученията на различни компании.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *