Водещи новиниОбщество

Царевец се руши, зидове и алеи са в критично състояние, застрашени са и крепостните стени

ЗАРАДИ КЛИМАТИЧНИТЕ ФАКТОРИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ЧАСТ ОТ ПОДПОРНИТЕ ЗИДОВЕ ПО ТУРИСТИЧЕСКИТЕ АЛЕИ В АМР „ЦАРЕВЕЦ” СА В КРИТИЧНО СЪСТОЯНИЕ.

Те се саморазрушават и представляват опасност за преминаващите посетители, сочи справка на директора на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов. Тя е част от Програмата за обезпечаване на дейностите по поддръжката в предоставените за стопанисване обекти на музея. За укрепване на въпросните алеи са предвидени в план-сметката 32 000 лв.

Не по-добро е и състоянието на покривите на някои автентични или реставрирани средновековни архитектурни структури. При тях, включително при крепостните стени, проникват атмосферни води и застрашават от увреждане конструкцията им, пояснява още Иван Църов. За тези ремонти в план-сметката на директора на РИМ няма информация. Посочено е само, че трябва да се използват 27 000 лв. за обезопасяване на необитаема опасна постройка.

ПО ДУМИТЕ МУ В „ПАТРИАРШЕСКИЯ КОМПЛЕКС” КАМЕННИТЕ НАСТИЛКИ СА ЧАСТИЧНО ОТЛЕПЕНИ И ТОТАЛНО ЗАМЪРСЕНИ.

Това налага техния ремонт и почистване, за да не се създават негативни впечатления у хилядите посетители и да не са предпоставка за произшествия. Почистването и ремонтът ще струват 30 000 лв. За обезопасяване на подхода към Патриаршията ще бъдат необходими 28 000 лв. Освен това част от покрива на патриаршеската църква е компрометиран и за неговия ремонт ще бъдат необходими близо 50 000 лв.

Освен това старо и вече неактивно свлачище от източната страна на резервата е унищожило и засипало част от металната ограда. През дупката влизат нерегламентирано хора и животни. В същото време са регистрирани кражби на кабели от съоръженията, затова е належащо затваряне на оградата. За нейното възстановяване в план-сметката са предвидени 35 000 лв. За справяне със свлачищата в източната част са предвидени 50 000 лв.

15 000 лв. ще струва проектиране на ново водоснабдяване на резервата, очаква се също 20 000 лв. да струва проектирането на нов вход от Френкхисарската порта.

Малко над 300 000 лв. са необходими за консервационно-реставрационни дейности, а близо 60 000 лв. за опазване и популяризиране. В справката на д-р Иван Църов е посочено, че приходите на Царевец би следвало да бъдат 1,5 милиона лв. през настоящата година.

Михаил МИХАЛЕВ

Сн. Пиксабей

4 thoughts on “Царевец се руши, зидове и алеи са в критично състояние, застрашени са и крепостните стени

 • За съжаление всичко в Търново е разрушено, ако по един метър бяха правили на година, щяхме да имаме нов цълентър. За съжаление няма няма няма нищо като хората. Къде са специалистите, Къде е кмета ,къде е управлението….

  Отговор
 • кмета е пълно нищо, селянин от Арбанаси,жалко че ще ми изтрият коментара защото не е хубаво не дай си боже да има лош коментар за кмета.

  Отговор
 • С болка прочетох статията. До къде стигнахме, че да не можем да поддържаме тази светиня? Аз съм учител. Много екскурзии съм организирала за учениците и съм ги водила в това емблематично място за всеки българин. Дано не се срамува нашите деца и внуци за нашето безхаберие. Тези зидове са преживял турско робство и тотално разграбване.

  Отговор
 • Бай Тошо Ви го направи а Вие сега не може и да го поддържате. А трябваше и още нещо да се възстанови по Царевец. Всеки нов кмет трябваше по нещо видимо да прави там. Трябва и Трапезица да стане като Царевец. Че както е тръгнало в един момент ще трябва да връщаме там столицата отново. Идеята е била София да е в средата на българското, но Кобурзите оплескаха работата и сега вече трябва да опазим поне това, което имаме.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *