Забава и знание

Успяха да проследят най-дългия преход на вълк в Европа – от Германия до Испания

Испански учени успяха да проследят най-дългия преход на вълк в Европа и направиха ценни научни наблюдения, свързани с него, предаде Ройтерс.

Изследователите са проследили по изпражненията сив вълк, роден в Германия, който е преминал през три държави, за да достигне североизточна Испания. Това го прави най-дългият преход, документиран за този вид, съобщиха от Автономния университет на Барселона (UAB).

Мъжкият вълк, обозначен като GW1909m, е изминал най-малко 1240 км от родното си място в Нордхорн, Долна Саксония, прекосявайки Франция, преди да се установи в близост до село в Каталунските Пиренеи, където за последен път е открит през февруари 2023 г.

Най-дългото разстояние, регистрирано преди това, е 1092 км, изминати от вълк между Норвегия и Финландия.

От Автономния университет на Барселона обясниха, че вълк GW1909m е „пример за поведенчески и физическия капацитет“ на вълците, като подчертават, че звярът е преминал успешно през райони, изпълнени с големи човешки селища.

Лаборатории по молекулярна генетика в Германия, Франция и Каталуния съвместно анализираха изпражненията на вълка, които съдържат генетична особеност, характерна за централноевропейските глутници, за да установят колко дълъг е бил походът му.

В Испания екскрементите са открити от специализирани следови кучета, които помагат на горските служители да наблюдават популацията на вълците.

Учените смятат, че разселването на големи разстояния е от ключово значение за свързването на отдалечени популации от вълци, тъй като помага да се предотвратят генетичната изолация и кръвосмешението.

Нарастващият брой на вълците в Европа доведе до конфликти с местните земеделски и ловни общности по отношение на мерките за предотвратяване на нападенията над добитъка, което накара Европейската комисия да преразгледа техния „строго защитен“ статут.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *