Общество

Вдъхновяваща среща във Велико Търново с алпинистката Силвия Аздреева, покорила Еверест и Лхоце за 27 часа

Вдъхновяваща и зареждаща среща със Силвия Аздреева – първата българка, изкачила три осемхилядника, сред които най-високия връх Еверест и най-смъртоносния К2, предстои във Велико Търново.

Алпинистката ще представи книгата си „Да покориш себе си“ в съавторство със спортния журналист Найден Тодоров на 22 февруари от 18,00 ч. в Голямата зала на Общината. Присъстващите на вечерта ще могат да чуят истинската история на едно (не)обикновено момиче.

Силвия Аздреева от Петрич е първата българка, покорила три осемхилядника.

На 15 май 2022 г. алпинистката се изкачва на Еверест, а на следващия ден, само след 27 часа стъпва и на четвъртия по височина Лхоце. Тогава е на 35 години. Младата жена е и първата българка, изкачила К2 (8611 м) в планината Каракорум точно в 12,53 ч. местно време на 28 юли 2023 г. като част от експедиция. „Тази планина не е за всеки, тя не допуска всеки. К2 е с много тежък характер. Да, може би рискувах, но нима всеки ден от нашия живот не е риск? Поне да го живеем запомнящо се!“, написа след постижението си Аздреева в своята Фейсбук страница.

През 2022 година Силвия Аздреева учредява фондация „Заедно към върха“, която подкрепя научноизследователските експедиции, устойчивото развитие, съхранението на културните традиции на местните общности, пълноценната реализация на жените и активния начин на живот при младите хора.

На 28 октомври 2022 година на тържествено заседание на Общинския съвет на Петрич Силвия Аздреева заедно с още шест видни петричани е удостоена със званието „Почетен гражданин“.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *