Водещи новиниОбщество

Започва същинското строителство на АМ Русе – Велико Търново, но ще се точи 5 години

След символичната първа копка на АМ Русе – Велико Търново на 3 декември 2023 г. през март т. г. започва реалното й строителство.

Това стана ясно от изявление на регионалния министър Андрей Цеков, който предложи магистралата да си има име и то да е „Янтра“. Тъй като обектът е разделен на три участъка, всъщност ще се започне от средата – обходния път на Бяла с дължина 7,9 км. За него има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж.

Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново.

Всъщност ще достига до Дебелец, където трафикът се разделя в посока прохода Шипка и Прохода на републиката. По нея ще има няколко пътни възела и виадукт с дължина от 702 метра.

Очаква се скоро да бъде обявена обществената поръчка и за третия участък от Бяла до Дебелец. И макар че за автомагистралата се говори почти 10 години, нейният строеж ще продължи не по-малко от 5 години.

120 млн. лв. са осигурени тази година за проектиране на ключови участъци в страната, включително на магистралата Велико Търново – Маказа.

По АМ „Хемус“ ще се поднови строителството от първи до трети лот до Плевен, а в средата на годината се очаква да бъде готово и разрешението за строеж в участъка между Плевен и Велико Търново, заяви още Андрей Цеков.

Ана РАЙКОВСКА

 

2 thoughts on “Започва същинското строителство на АМ Русе – Велико Търново, но ще се точи 5 години

  • НАДУХТЕ НИ ГЛАВИТЕ С МНОГО ПРИКАЗКИ ЗА ТАЯ МАГИСТРАЛА НА ВСЯКА ДУМА ПО 1 МЕТЪР ДА СЕ ПРАВЕШЕ ЩЕШЕ ДА ИМА МАГИСТРАЛА ДО КАПИТАНАНДРЕЕВО МНОГО НА КЛОНА И НЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗБЕРАТ КОЙ КОЛКО ЩЕ НАМАЖЕ

    Отговор
  • Строи се не където трябва.Ще се нарича Янтра , а я отдалечават от Янтра на запад. Трябва да се нарича Корупционна , а не Янтра.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *