Култура

Световна оперна премиера и три концерта стяга великотърновският театър

Световна премиера на операта „Хората на Борг” на австрийския композитор Хелмут Нойман подготвя Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново

Събитието е под патронажа на Нейно Превъзходителство Андреа Икич-Бьом – посланик на Република Австрия у нас, и се организира от Австрийско-българското дружество, Община Велико Търново, Сдружение за култура „Лилавият лебед“ във Виена и Международно дружество „Елиас Канети“ в Русе.

Световна премиера на операта „Хората на Борг” на австрийския композитор Хелмут Нойман подготвя Музикално-драматичният театър...Операта е написана през 1981 г. и ще бъде представена за първи път пред публика на 19 март от 19 часа в голяма зала на МДТ.

Специален гост на премиерата ще бъде композиторът Хелмут Нойман, съобщи директорът на МДТ Васил Вълчев.

Над оперното заглавие работи международен екип с диригент маестра Бистра Диляноф, която от години живее и работи в Австрия. В постановъчния екип са поканени още режисьорът Боян Иванов и сценографът Моника Борисова. В спектакъла участват солистите Дмитрий Каплински, Апостол Миленков, Марта Фридриксдотир, Тереза Бракалова, Дари Бракалова, Светлана Иванова, Женю Джао, Джао Ксиао заедно с оркестъра и хора на великотърновския театър с диригент Яница Първанова.

Три нови концерта подготвя екипът на МДТ „Константин Кисимов“, сподели директорът на театъра.

На 6 март от 19 часа в голяма зала е премиерата на концерта „Душа – камбана“ с музиката на големия български композитор Митко Щерев и легендарната група „Диана Експрес“. Обичаните хитове на поколения българи ще звучат в изпълнение на оркестъра от великотърновския театър с диригент Георги Патриков. Оркестрацията на песните подготвя музикантът от МДТ Аспарух Бойлов. Заедно с оркестъра на сцената ще излязат и музикантите от „Диана Експрес“ Митко Щерев, Живко Топалов, Бисер Йосифов и Атанас Копчев. Като солисти в концерта участват вокалистът на групата Илия Ангелов и звездите на МДТ Миряна Калушкова, Никола Иванов, Кристина Стоименова и Цветелин Илчев.

На 23 март е Пролетният концерт на МДТ „Константин Кисимов“, посветен на празника на Велико Търново.

Той ще премине под патронажа на кмета на общината д-р инж. Даниел Панов. В него участват солисти, оркестър и хор на великотърновския театър с диригент Георги Патриков. Заедно с тях като солисти ще се изявят талантливите кларинетисти Камен Найденов и Симеон Витанов от „Джуниър бенд“ при СУ „Емилиян Станев“.

След успешния съвместен проект „Мюзикъл и рок“ с музикантите от рок група Б.Т.Р. великотърновският театър подготвя нова концертна програма с бандата.

Първият концерт ще бъде на великотърновска сцена през април.

Същия месец започват репетициите на първия съвместен спектакъл на екипа на МДТ с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, а негов режисьор ще бъде проф. Пламен Марков. През май той ще постави в голяма зала на великотърновския театър пиесата „През октомври без теб“ на Константин Илиев. В постановката ще участват актьори от МДТ и студенти от класа на проф. Марков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *